Taasilmus Ilfi ja Petrovi pilafilosoofiline jutustus «Õilis isik»

Linda Pärn
, raamatuportaali toimetaja
Copy
Kirjanikud tööhoos: Ilja Ilf (vasakul) ja Jevgeni Petrov. Aasta on 1932.
Kirjanikud tööhoos: Ilja Ilf (vasakul) ja Jevgeni Petrov. Aasta on 1932. Foto: E. Langman

«Loomingu Raamatukogu kuldsarjas» on ilmunud uus raamat, Ilfi ja Petrovi «Õilis isik». Raamatu on vene keelest tõlkinud Sulev Hallik. Uustrüki saatesõna kirjutas Irina Belobrovtseva ja selle tõlkis Ingrid Velbaum-Staub.

Ilfi ja Petrovi «Õilis isik».
Ilfi ja Petrovi «Õilis isik». Foto: Loomingu Raamatukogu

Pilafilosoofiline jutustus «Õilis isik» valmis aastal 1927 legendaarse kirjandusliku tandemi Ilja Ilfi (1897–1937) ja Jevgeni Petrovi (1903–1942) ühistööna.

Raamat räägib Filjurini-nimelisest «hallivõitu registraatorist», kes põrunud leiduri Babski imeseepi pruukides nähtamatuks muutub ja pahaaimamatult linna kõige kardetavamaks isikuks saab, sest keegi ei või enam kindel olla, et tema kriitiline sõnavõtt või mõni hämar sahkerdamine avalikuks ei tule.

Elu Pištšeslavi linnakeses, mis ennegi paistis silma kõikvõimalike absurdsustega, pööratakse lõplikult pea peale. Õhustiku ja olukordade kujutamisel on autoritele andnud inspiratsiooni nepiaegne Venemaa.

Ilf ja Petrov on ennast nõukogude huumoriklassika varamusse kirjutanud suurpettur Ostap Benderi tegemistest pajatavate satiiriliste romaanidega «12 tooli» ja «Kuldvasikas». Värskelt taasilmunud «Õilis isik» on kirjutatud nende kahe tippteose vahepeal, väidetavalt vaid kuue päevaga. Autorite elust, teose sünniloost ja paiknemisest kirjandusloos kirjutab oma põhjalikus saatesõnas pikemalt Irina Belobrovtseva. 

«Loomingu Raamatukogu kuldsari» toob lugejate ette valiku Loomingu Raamatukogus avaldatud teostest uues kuues. 2021. aastal on veel ilmumas Stig Claessoni «Sina maga, mina pesen nõud», Gabriel García Márquezi «Väljakuulutatud mõrva kroonika», Virginia Woolfi «Oma tuba», Margaret Atwoodi «Tantsutüdrukud».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles