Michael Rosen pani oma koroonakannatused kirja: raamat on sellest, mis tunne on peaaegu ära surra

Linda Pärn
, raamatuportaali toimetaja
Copy
Michael Rosen usub, et paranes tänu õnnele.
Michael Rosen usub, et paranes tänu õnnele. Foto: Ian West/PA/Scanpix

Briti luuletaja, raadiohääl ja paljude lasteraamatute autor Michael Rosen põdes aasta aega tagasi väga raskelt koroonaviirust Covid-19 ja veetis seetõttu intensiivravipalatis kokku 48 päeva. Üleelatu vormis kirjanik proosaluuleks, et juhtunu enda jaoks lahti mõtestada.

Kui Michael Rosen oma kodukohas jalutamas käib, küsivad naabrid sageli tema tervise kohta. «Noh, ma ei ole surnud!» vastab rõõmsalt mees, kelle hing rippus möödunud kevadel juuksekarva otsas. Ta ütleb, et haiglapersonal päästis ta elu mitu korda ja kui vahepeal hakkas tervis paranema, siis tulid uued tagasilöögid ning jalule saamine võttis väga kaua aega. Inglismaal sai toona populaarse lasteraamatu «Me peame karujahti» autor justkui koroonavastase võitlus esinäoks ja akendele sätiti tema auks karumõmmid, et lapsed saaksid eriolukorra ajal õues jalutades neid näha.

Sellest, mis väljas toimus, ei saanud 74-aastane kirjanik ise midagi aru, sest kogu aprilli ja suurema osa maist hoiti teda kunstlikus koomas. «Omamoodi surmaeelne seisund, mis on eeldatavasti sarnane sellele, mida kogetakse siit ilmast lahkudes,» rääkis ta oma kogemusest väljaandele The Guardian. «Inimesed lugesid surnud mehe luuletust, aga ta ei olnud tegelikult surnud, ta lihtsalt lebas Whittingtoni haiglas nagu korjus keset teed.» Enam ta enda sõnul väga palju ei nuta, aga kui kuulis, kuidas inimesed tema haigestumisele kaasa elasid ja raadios tema luulet ette kandid, siis andis ta tunnetele vaba voli ja lahistas nutta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles