Aili Paju uuest raamatust «Tagasi Tuulemaale»: näen, kui erinevad on linna- ja maainimesed

Linda Pärn
, raamatuportaali toimetaja
Copy
Aili Paju.
Aili Paju. Foto: Margus Ansu

Äsja ilmus armastatud kirjaniku, taime- ja loodusravi propageerija, arsti, teadlase, Tartu Ülikooli professori Aili Paju elulooaineline dokumentaalteos «Tagasi Tuulemaale».

«Tagasi Tuulemaale» on pihtimuslik lugu, mille teljeks on koolitüdruku, üliõpilase, arsti lüürilised elamused kodusest loodusest ja suundumused ateistliku, totalitaarse süsteemi tingimustes.

Aili Palju, «Tagasi Tuulemaale».
Aili Palju, «Tagasi Tuulemaale». Foto: Raamat

Raamatus väljendub autori südamevalu Eesti maa ja rahva tuleviku pärast. «35 aastat tagasi ostsin endale maakodu ja sellest ajast saadik olen pool aastast elanud maal ja pool linnas. Elu maal võlus mind oma loodusläheduse ja siirusega. Näen, kui erinevad on linna- ja maainimesed. Linnas on suhtlemine anonüümne, maal on inimesed avatud, abivalmid, tunnevad üksteist ja suhtlevad omavahel. Samas näen, kui armetus olukorras elu maal tegelikult on. See maainimeste siirus ja otsekohesus ajendas mind kirjutama raamatut «Tagasi Tuulemaale»,» räägib Aili Paju raamatu tagamaadest. «Eestlased on maarahvas ja meile on ajalooliselt omane ühistunne. Vanasti tehti Eesti taludes kõik suuremad tööd ära talgutega, nõukaaeg oma sovhooside ja kolhoosidega lõhkus selle kõik ära.»

Raamatus kirjeldab autor, millist eksistentsiaalset jõudu ja vaprust kannab endas rünnakute all elanud paikne talupere, kes hoidnud oma keelt, maad, metsa.

Aili Pajule omaselt mõtestab ta inimese kujunemislugu maa ja rahva saatuse kujunemise taustal. Isiklikud eredad mälestused on põimitud mõtisklustega kultuurist, ajaloost ja loodusest.

«Selles raamatus, erinevalt minu ülejäänud teostest, üritan ma noore inimese kujunemisloo taustal lahti mõtestada, millest sügaval Vene ajal noored hingejõudu ammutasid, millest totalitarismi tingimustes sai tuge sisemine vastupanu, kuidas olude kiuste sai kantud enese südamepõhjas lootust - ühel päeval oleme nagunii vabad!» ütleb autor.

Aili Paju sulest on varasemalt ilmunud mitukümmend raamatut: ilukirjandust, publitsistikat ja loodusravi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles