Mürsukillust kõrri tabatud seersant: pagan võtaks, miks ma üldse muretsen?

Copy
Liblikas.
Liblikas. Foto: Arved Breidaks / Lõuna-Eesti Postimees

Muutes tegusid, muudame vältimatult ka tundeid. Kõigest sellest räägib Lääne kultuuriruumis laialt tuntud autor Dale Carnegie oma Heliose kirjastatud raamatus «Lõpeta muretsemine ja hakka elama», kus ta pakub hulgaliselt soovitusi, kuidas igapäevaeluga toime tulla, luua endale edukas elu ja vähem muretseda. 

Kui kaotame ühel päeval töö või paiskab mõni keeruline olukord meie elu segi, on üks põhilisi oskusi muuta oma suhtumist. Ja kuigi tundeid hetkega muuta me enamasti ei suuda, oleme võimelised kohe muutma oma tegusid. 

Raamatust saab teada, mis on mure ja muretsemine, kuidas seda ära tunda ning põhilised võtted, kuidas muremõtteid analüüsida. Carnegie õpetab, kuidas muretsemisest võitu saada, enne kui see sind pikali lööb, mida peale hakata kriitikaga, et see sind rivist välja ei lööks ja kuidas vältida väsimust ja stressi ning hoida oma vaim värskena. 

Avaldame raamatust kolm mõtlemapanevat lühilugu ja katkendit. 

Kui sul on piisavalt vett ja toitu, ei peaks sa millegi üle nurisema 

Carnegie küsis kord Ameerika leidurilt ja hävituslendurilt Eddie Rickenbackerilt, milline on suurim õppetund, kui ta koos oma kaaslastega päästepaatides kakskümmend üks päeva Vaikses ookeanis triivis. «Kõige väärtuslikum õppetund, mis tollest kogemusest sain,» vastas ta, «oli mõistmine, et kui sul on piisavalt vett ja toitu, ei peaks sa millegi üle nurisema.» 

Pagan võtaks, miks ma siis üldse muretsen ? 

Ajakiri Time avaldas kord artikli ühest seersandist, kes oli Guadalcanali saarel haavata saanud. Mürsukild tabas ta kõri ja talle oli vaja teha seitse vereülekannet. Ta kirjutas oma arsti jaoks märkmikulehele: «Kas ma jään ellu?» Arst jaatas. Seejärel kirjutas mees: «Kas ma saan pärast paranemist rääkida?» Vastuseks oli jälle «jah». Selle peale kirjutas mees märkmikusse: «Pagan võtaks, miks ma siis üldse muretsen?» 

Palve on võimsaim energialiik

Kindral Mark Clark rääkis Dale’ile, et luges sõja ajal piiblit ja laskus palveks põlvili iga päev. Sama tegid Hiina vabaduse eest võitlev kindral Chiang Kai Shek ja Suurbritannia kindral Montgomery. Palvetasid ka Lord Nelson, George Washington, Robert E. Lee, Stonewall Jackson ning hulgaliselt teisi kuulsaid kindraleid. Need «mehised mehed» avastasid sama tõe, mida William James väljendas järgmistest sõnades: «Meie ja jumala vahel on seos ning kui me avame ennast tema mõjule, saavad tõeks meie suurimad püüdlused.» 

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles