Paksu Margareeta muuseum sai raamatu

Linda Pärn
, raamatuportaali toimetaja
Copy
Raamat «Paks Margareeta – suurtükitornist muuseumiks».
Raamat «Paks Margareeta – suurtükitornist muuseumiks». Foto: Hendrik Osula

27. aprillil täitub 40 aastat sellest, kui 1981. aastal avati esmakordselt Olümpiaregati tuules meremuuseumi püsiekspositsioon Paksu Margareeta suurtükitornis. Sündmust tähistab kell 16.00 algav raamatu «Paks Margareeta – suurtükitornist muuseumiks» esitlus, mida kantakse üle Eesti Rahvusringhäälingu portaalis ja Paksu Margareeta Facebooki lehel.

«Paksu Margareeta kõrvalhoone sai Eesti Meremuuseumi koduks juba 1965. aastal, kuid sealne ekspositsioon oli üsna kokkusurutud ja väikesemahuline ning kohe oli selge, et tuleb renoveerida ja kasutusele võtta ka tühjana seisev võimas torn,» rääkis Eesti Meremuuseumi juht Urmas Dresen. «Kõik ei läinud aga nii kähku, kui loodeti, ja lõplikuks tõukejõuks sai alles ROKi 1974. aasta otsus pidada 1980. aasta olümpiamängud Moskvas. Ehitustööd aga venisid ning Olümpiamängude ajaks oli võimalik välja panna vaid ajutine näitus. Lõplikult avati muuseum suurtükitornis 1981. aasta 27. aprillil.»

Pärast muuseumi renoveerimist aastail 2018-2019 on ilmunud kaks väljaannet, mis käsitlevad Paksu Margareeta lugu ning Eesti Meremuuseumi lugu selle sees. Esitletav eesti- ja ingliskeelse paralleeltekstiga trükis «Paks Margareeta - suurtükitornist meremuuseumiks» on meremuuseumi raamatusarja viies väljaanne ning põhineb muuseumi taasavamiseks ilmunud kõvakaanelisel eestikeelsel raamatul «Paks Margareeta. Värav linna ja sadama vahel». Mahuka, 2019. aastal koostöös Äripäeva kirjastusega ilmunud teose autoreiks on Urmas Dresen, Feliks Gornischeff, Villu Kadakas, Mihkel Karu, Priit Lätti, Ando Pajus, Monika Reppo, Teele Saar ja Katrin Savomägi.

Raamatuesitlusel osalevad vestlusringis: Eesti Meremuuseumi juht Urmas Dresen, 1980. aastal ajutise purjespordinäituse koostanud muuseumi raamatukogu kuraator-kirjeldaja Helju Zahharov, esimese püsiekspositsiooni kalanduse väljapaneku kuraator Katrin Savomägi ning muuseumi publikatsioonide projektijuht Eva-Maria Maiste. Esitlust modereerib Vallo Kelmsaar.

Juubelitähtpäeva puhul näitab Eesti Rahvusringhääling Paksu Margareeta taasavamiseks valminud dokumentaalfilmi «Ajakapslid. Eesti Meremuuseumi lugu» ETV2 kanalil 28. aprillil kell 20 ja ETV-s 29. aprillil kell 13:05. Muuseum ootab taas külastajaid alates 3. maist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles