Tahad luua häid suhteid? Mindset coach Karmo Kivi soovitab raamatut, mis avaldab aegumatud nõuanded

Copy
Karmo Kivi.
Karmo Kivi. Foto: Karen Härms

Mindset coach Karmo Kivi soovitab Dale Carnegie raamatut «Kuidas võita sõpru ja mõjutada inimesi». See 1936. aastal välja antud raamat on üks esimest eneseabiõpikuid maailmas ning tänaseni bestseller.

Kivi sõnab, et kui ta seda esimest korda luges, hakkas ta pöörama rohkem tähelepanu inimestevahelistele suhtlemisviisidele. Raamatus on hulgaliselt näitlikustatud olukordi, mis aitavad mõista hea suhtluse olemust, näiteks: «Kalale minnes ei mõtle ma, mida mina soovin. Ma mõtlen sellest, mida kalad soovivad.»

Üksteise mõistmine on üks suurimaid väljakutseid

Kivi selgitab, et meile kõigile meeldib kui meid koheldakse austuse ning lugupidamisega, samas kui paljud selle vastu eksivad. Üksteise mõistmine on üks inimeste suurimaid väljakutseid. Ta rõhutab, et inimesi mõistmata ei ole võimalik saada heaks juhiks ja liidriks. Meeldiv suhtlus loob keskkonna, milles on lihtne luua soovitud tulemusi nii kodus kui tööl. Erakordsete tulemuste saavutamiseks tuleb suuta teises äratada vastupandamatu soov tegutseda.

Me oleme ka ülimalt kitsid kiitusega, aga väga varmad kriitikaga

Tegelikult peaks Kivi sõnul olema vastupidi. Selleks, et seda muuta, tuleb teadlikult muuta oma mõtlemist: olla tähelepanelik oma väljendustes ja otsida olukordades ning üksteises head. Otsima igas inimeses seda midagi, mida ta hästi teeb ja märkama ning tunnustama selle eest.

Dale Carnegie, «Kuidas võita sõpru ja mõjutada inimesi?»
Dale Carnegie, «Kuidas võita sõpru ja mõjutada inimesi?» Foto: Raamat

«Kui hoiad fookuse heal, märkad seda, tunnustad kaaslasi selle eest, hakkab hea kasvama. Üksteise tunnustamine on hea algus avatud dialoogi loomiseks, et järgmised jututeemad saaksid üldse arenema hakata,» toob Kivi välja.

«Me toidame oma laste, sõprade ja alluvate füüsilist olemust, aga kui harva me toidame nende eneseaustust. Me anname nendele energia saamiseks süüa, aga ei raatsi kinkida neile lahkeid tunnustavaid sõnu, mis kõlaksid nende mälestustes aastaid nagu kaunis muusika,» on üks lause raamatust, mis Karmo Kivile iseäranis meeldis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles