Oled unistanud lummavast kõneoskusest? Siin on head nipid

Copy
Foto: Shutterstock

Innustavad jutuvestjad on ise indu täis. Nende motivatsioon on selge nagu ka kirg, mis meid käivitab, ning nad jagavad vaimustunult oma kirge publikuga.

Küsi endalt: «Mis paneb mu hinge helisema?» Vastus on alus, millele rajanevad kõik kütkestavad lood. Kommunikatsiooniekspert Carmine Gallo annab raamatus «Jutuvestja saladused» võtmed, kuidas rääkida innusatavaid ja võimsaid lugusid.

Edukad jutuvestjad usuvad, et neil on head ideed

Carmine Gallo, «Jutuvestja saladused».
Carmine Gallo, «Jutuvestja saladused». Foto: Raamat

Gallo selgitab, et nad teavad, et need ei müü ennast ise, mistõttu töötavad nad väsimatult, et ehitada üles ja anda edasi meeliköitev lugu. Kui neile öeldakse ära, ei loobu nad oma ideest, vaid lihvivad seda. Neile on «ei» võimalus järgmine kord saada vastuseks «jah».

Vaimustavaks jutuvestjaks ei sünnita, selleks saadakse. Selleks on tarvis ümber kujundada lugu, mida räägime iseendale.

Kütkestavad jutuvestjad jagavad hea meelega oma taustalugu, sest see on kingitus, mis on kujundanud nende elu, karjääri ja äri.

Lugudel on vägi meie ja kuulajate elu muuta. Meie isiklik kogemus – läbielamised – teeb meist need, kes me oleme. Katsumused lisavad kurbmängulisust loole, mida maailmale edastame. Vaimustavad jutuvestjad ei väldi neid palu, vaid kasutavad igat juhtumist kui võimalust muutuda, kasvada ning luua publikuga sügav tundeside.

Vaimustavad juhid pajatavad visiooni ilmestamiseks isiklikke lugusid

Nad puistavad südant, sest teavad, et inimesed, kes tunnevad sama eesmärgi suhtes ühtviisi palju kirge, suudavad mida tahes. Jutustaja meenutab kogemust või sündmust, mis liitis teemas missiooni tunde, ning kordab lugu ikka ja jälle, kuni sellest saab ettevõtte kultuuri osa.

«Maailma vaimustavaimad jutuvestjad ühitavad oma olemuse elu mõttega ja loovad sellega Oma Loo. Kolmeosalise narratiivi kaudu oma heitlust esile tõstes ärgitavad nad meid rohkem pingutama, kaugemale püüdlema või lihtsalt paremini elama. Näeme nende võitluses ennast. Samastame end nende ebakindlusega. Tunnustame nende edu, sest see pakub lootust. Kui nemad suutsid teel lasunud tõkked ületada, suudame ka meie,» kirjutab Gallo.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles