Karl Martin Sinijärv soovitab käsiraamatut, mis on nagu luulekirjutamise kokaraamat

Linda Pärn
, raamatuportaali toimetaja
Copy
Margus Konnula ehk Contra.
Margus Konnula ehk Contra. Foto: Arvo Meeks

Rahvusraamatukogu kultuurinõunik Karl Martin Sinijärv soovitab lugemiseks Contra ja Ilme Mõttuse raamatut «Luule on mäng. Võtteid ja mõtteid luuletuste kirjutamiseks koolitundides».

Contra ja Ilme Mõttus, «Luule on mäng. Võtteid ja mõtteid luuletuste kirjutamiseks koolitundides».
Contra ja Ilme Mõttus, «Luule on mäng. Võtteid ja mõtteid luuletuste kirjutamiseks koolitundides». Foto: Raamat

Väga vajalik ja seejuures täiesti tarvitatav raamat. Selle abil on puhas lust lasta lapsukestel luule juurde tulle. Või, õigemini, luuletamise juurde. Käsitööoskus kulub igal elualal marjaks ja pole see kirjatöö ühti nii teistmoodi, et mine aga oma jumaliku sädeme varal ja valgel ning oled anderikas looja naksti valmis. Üldjuhul läheb siis ikka jalgratta leiutamiseks ning tõenäosus, et Su jalgratas parem välja kukub kui need, mis juba poes saada, on ikka väga väike.

Nii et arukas on varustada end eelteadmistega ja neid siit saab. Siin on vanad klassikalised luulevormid kõrvuti uuemate ja mängulisematega ning nad on lühidalt ja konkreetselt lahti seletatud. Tööjoonis on nii-öelda ees, võta ja lippa lustima ning sõnadega ehitamisest head rõõmu tundma. Contra on kirjutanud iga viimase kui vormi juurde ka toimiva näite, mida eeskujuks võttes peaks midagi kindlasti välja tulema. See on natuke nagu luulekirjutamise kokaraamat. Contra küllap üks parim kokk, kes meil sellise reipa käsiraamatu jaoks võtta on.

Hea tahtmise korral võiks «Luule on mäng» isegi arvustuda kui luuleraamat, ent mõeldud on ta siiski jupphaaval kasutatavaks õpetamisabiks õpetajatele. See on ka vabandus keskpärasele kujundusele. Õpetamise abivahend kulub niikuinii kähku ribadeks, eks ole. Aga kui võtta arvesse, et teos kõlbab vägagi hästi ka kirjandusest ja kirjutamisest huvituva õpilase lugemis(ja kirjutamis)lauale, ning kui lisaks võtta arvesse, et õpikute ja töövihikute kujunduslik latt on Eestis üsna kõrgele tõstetud, siis loodan väga, et ükskord ilmub ka uustrükk, kus visuaalne külg sisulisega kooskõlas on. Seni luuletatagu!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles