5 moodust, kuidas lugemine toetab vaimset tervist

Copy
Lugemine on kasulik.
Lugemine on kasulik. Foto: Shutterstock

Vaimse tervise eest tuleb hoolt kanda täpselt samasuguse järjepidevusega nagu füüsilise tervise puhul. Kui sulle meeldib lugeda, siis ära tunne süümepiinu, et selleks aega võtad. Siin on vähemalt viis põhjust, miks lugemine mõjub vaimsele tervisele hästi.

Lugemine kasvatab empaatiat

Raamatuid lugedes saad paremini aimu, kuidas võivad teised inimesed mõelda ja tunda. Eriti kehtib see ilukirjanduse puhul, mil lugeja elab tegelaste tundeid läbi. Lugedes tutvud mitmesuguste erinevate usklumiste, motiivide ja põhimõtetega, mis avardavad su silmaringi ja maailmapilti.

Lugemine vähendab ärevust

Kuigi ärevushäire on vaimne seisund, võivad sellega sageli kaasneda füüsilised sümptomid. Lugemine võib aidata enesetunnet parandada, sest nõnda saab tähelepanu enda muredelt mujale juhtida.

Lugemine parandab suhteid

Mõned eelistavad lugedes omapäi olla. Teised otsivad aga seltsi. Ka lugemine võib olla sotsiaalne tegevus, sest kirjandus on väga hea vestlusteema. Lugedes sõprade ja lähedastega samu raamatuid, on teil varnast võtta hea teema, mida koos arutada ja mille abil suhtlemisel «jääd murda». Uusi ühiste huvidega sõpru võid leida nii raamatuklubidest kui ka sotsiaalmeediast, kus on võimalik teiste raamatusõpradega põnevatel teemadel arutleda.

Lugemine aitab stressi maandada

Peale selle, et tähelepanu loetule juhtides saab ärevust maandada, saab sedasi ka laiemas plaanis rahuneda ja lõõgastuda. Uuringud on näidanud, et lugemine aitab alandada vererõhku ja aeglustada südamelöögisagedust. Samuti vähenevad lihaspinge ja stress. Kui sul on võimalus mõneks ajaks raamatut kätte võttes teise maailma pageda, siis tuled sealt tagasi rahulikumana ja näed elu teistes värvides.

Lugemine aitab paremini tunnetest aru saada

Need, kes loevad palju raamatuid, on empaatilisemad, aga nad mõistavad ka iseenda tundeid paremini. Raamatutegelastel esineb enamasti väga laialt kõiksugu erinevaid tundeid. Jälgides seda, kuidas nad oma tunnetega hakkama saavad, paned märkamatult kõrva taha nippe, kuidas isegi rasketes olukordades paremini hakkama saada. Pealegi võid saada häid teadmisi, miks sul mõned ootamatud tunded üldse tekivad.

Allikas: 1, 2, 3, 4, 5, 6

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles