Raamat, mida Karl Martin Sinijärv julgeb isegi oma pojale soovitada

Karl Martin Sinijärv
Copy
Isaac Asimov.
Isaac Asimov. Foto: Erakogu

Rahvusraamatukogu kultuurinõunik Karl Martin Sinijärv soovitab lugemiseks Isaac Asimovi kuulsat jutukogu «Mina, robot», mis äsja ka eesti keeles ilmus.

Jube uhke lugu, et Isaac Asimovi «Mina, robot» lõpuks täielisel kujul ka maakeelsena kaante vahele jõudis. Suur osa tema tükikestest oli juba varem ära tõlgitud, omaaegne ««Loomingu» Raamatukogu» sarjas ilmunu lausa enamvähem esimese ilmaulme kuldajastu ilmumisena sovetliku eesti lugejatele – aga üliolulist raamjutustust ei olnud. Nagu mõndki tähtjat juttu.

Isaac Asimov, «Mina, robot».
Isaac Asimov, «Mina, robot». Foto: Kirjastus Fantaasia

Täna on kõik olemas ning, jummala eest, julgen soovitada isegi oma pojale, kes teeb esimesi suuri samme maailmakirjanduse lugemise alal. Soovitage oma lastele ja lastelastele, kel on koolis kästud näiteks mingi suvakas fantaasiaraamat vabal valikult läbi lugeda. Ja kes vigisevad, et liiga pikk on, kui te neile üheksa köidet mingit jama lauale panete. Andke õbluke Asimov ja öelge, et see koosneb lühijuttudest, kõiki ei pea lugema, kuigi võib. Trikk on selles, et ega nad paari jutuga ei piirdu. Loevad läbi ja küsivad juurde. Kontrollitud.

Suurtel tasub samamoodi vaadata, kui täpne va klassik oli oma robotilugudes. Täna, kui me arutleme tehisintellekti ja kvantarvutite üle, on tark mõte lugeda lugusid aegadest, mil kõike seda alles mingil kombel ette kujutati. Juurte juurde minnes võib mõnel meist põrkuda mõttetilk, mis muudab tuleviku ajalugu.

Ja tuleviku ajalugu «Mina, robot» ongi. Kirjutet minevikus. Ometi erksa vaatega tulevikku. Kui me endale mingit elamisväärset tulevikku soovime, siis tasub Asimovi seltsis algust teha. Näeme, et tehnoloogilised probleemid on tühitähi, eetilised ja religioossed probleemid on parajad pähklid ning esteetiliste küsimuste juurde on meil veel pikk tee. Me oleme tuleviku alguses. Ja ometi ka tuletiku valguses, nagu riimis kõigi laste lemmikluuletaja Ilmar Trull peaaegu pool sajandit tagasi. Asimov kirjutas oma lood veel varem, ent nad toimivad tänini, nad on nii inimlikud. Ja robotlikud. Tulevik on teel.

Seni lootkem, et meil on kunagi õnn hakata (est)eetiliselt muundatud organismideks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles