Ööülikooli Raamatukogu esimese teosena ilmus Jaan Kaplinski «Vaimu paik»

Copy
Kirjanik Jaan Kaplinski.
Kirjanik Jaan Kaplinski. Foto: Ain Protsin

Ilmunud on Ööülikooli Raamatukogu sarja esimene köide, Jaan Kaplinski «Vaimu paik», mis koondab Kaplinski Ööülikooli loengud ning lisab neile kahekõne Tõnu Õnnepaluga.

Jaan Kaplinski sügav ja sume mõttemaailm ei mahu ühegi raamatu kaante vahele. Võibolla kõige avaram uks sellesse maailmasse on Kaplinski Ööülikooli loengute põhjal loodud teos «Vaimu paik».

Jaan Kaplinski, «Vaimu paik».
Jaan Kaplinski, «Vaimu paik». Foto: Raamat

«Vaimu paigas» jalutab autor läbi nii maise kui taevase, nii filosoofia kui sõjaolme. Iseloomuliku kergusega harutab ta olulisi vaimseid sõlmi nii tänapäeva kui igaviku palge ees, kõneldes korraga nii erudeeritud filosoofi kui lihtsa talupojana.

Lisaks Kaplinski seitsmele loengule sisaldab raamat ka tema mõtiskleva kirjavahetuse Tõnu Õnnepaluga.

«Kui vaadata tänapäeva maailma, siis tuleb küll tunne, et me võiksime kõrvale panna kõik need taotlused saada millekski enamaks, üliinimesteks või pühakuteks. Küll oleks hea, kui suudaksime olla vähemalt inimesed - selle sõna üsna tagasihoidlikus tähenduses: suhtuda üksteisesse inimlikult, mitte teha sigadusi,» ütleb Jaan Kaplinski.

«Jaani looming, tema mõtted on mind alati kuidagi erilisel viisil inspireerinud, pannud edasi mõtlema, vastu vaidlema, unistama, kirjutama, lootma…» kommenteerib Tõnu Õnnepalu.

Raamat valmis KulKa ja Hooandja toel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles