Mari Ojasaar koos pojaga raamatu loomisest: mina teda tagant ei utsitanud, näitasin vaid eeskuju

Mari Ojasaar oma kahe suurema lapsega. Foto: Kristiin Kõosalu
Linda Pärn
, raamatuportaali toimetaja
Copy

Apollo raamatupoodide müügiedetabeli tipus on viimastel nädalatel silma torganud harvaesinev nähtus – kõige menukamate raamatute hulgas on lasteraamatud. Kahe raamatu autor on kunstnik ja KUMA Designi asutaja Mari Ojasaar.

Möödunud aastal ilmunud Mari Ojasaare esimene raamat «Lepatriinu lugu» kasvas välja lastele õhtuti räägitud unejutust. Selle kuu alguses saabus trükist juba teine raamat «Loodus laste moodi», mille kaasautoriks on Mari kõrval tema poeg, Aaron Troy Parve.

Väike, aga agar autor

Idee uueks lasteraamatuks sai alguse sellest, et nii kunstnikust Mari Ojasaar kui tema kaasa Jesper Parve, kes on Jes kirjastuse asutaja, töötasid kodukontoris. Mari ütleb, et lapsed on vanemate tegemistega pidevalt kursis ja kuna Aaron on näinud ema sageli raamatuid illustreerimas, tekkis tal huvi sellest osa võtta. «Püüan alati lastele seletada - hoolimata nende vanusest -, millega tegelen ja miks ma seda teen. Nii saigi lapsele räägitud, kuidas raamat valmib, mida selle jaoks on vaja teha ja milline saab olema tulemus,» sõnab ta. «Aaron, kes tol ajal oli 6-aastane, tuligi siis mõned päevad hiljem minu juurde ideega, et ka tema soovib ise raamatu teha.»

Mari Ojasaar innustab lapsi eeskujuga.
Mari Ojasaar innustab lapsi eeskujuga. Foto: Pilleli ja Hannes

Mari Ojasaare sõnul on see hästi põnev, kuidas lastel on vaja paar päeva aega, et nad jõuaksid mõne idee üle järele mõelda ja siis tulevad uuesti asja arutama. «Kui poeg teatas, et soovib lastele raamatu teha, olime mõlemad Jesperiga positiivselt üllatunud. Loomulikult sai koos arutatud, et mil viisil ta oma idee täide saaks viia,» selgitab ema, et kõige pealt uurisid nad, kas Aaronil on plaan vaid oma sõpradele üksikeksemplare joonistada-kirjutada ning mis tema raamatu sisuks võiks olla.

«Lubasime ideel vaikselt idanema hakata, juurdlesime selle üle igapäevaselt, kuni jõudsimegi temaatika paika panna,» selgitab ta. Ühiselt lepiti kokku, et raamat tuleb loodusest. Lisaks tekkis mõte, et kui Aaron saab iga peatüki juurde pildi joonistada, siis võiks kutsuda ka tema sõpru seda tegema. «Ja kuna nii võiks saada teoks killuke lapse unistusest, siis anda võimalus ka kõikidele teistele, isegi neile, keda me ei tunne, joonistada pilt uue lasteraamatu jaoks.»

Aaron lehitseb valminud raamatut.
Aaron lehitseb valminud raamatut. Foto: Pilleli ja Hannes

Sotsiaalmeedias maha hõigatud üleskutse peale laekus Jes kirjastusele 437 illustratsiooni, kusjuures vaid üks neist ei pääsenud kvaliteedi tõttu raamatusse. Kõige noorem kunstnik on 2- ja vanim 72-aastane. Enamasti võtsid üleskutsest osa lapsed, aga oli ka täiskasvanuid, kes said raamatusse pildi joonistamisega oma unistuse teoks teha.

Nõnda ongi raamatus kirev valik väga ainulaadseid joonistusi, mille kujundajad Sille Lavin ja Triin Heimann omavahel kokku sobitasid. Kõige peenemalt viimistletud on mõistagi kunstnikust ema joonistatud pildid, kuid ka teiste fantaasiaküllased ja südamest valminud pildid teemaks oleva looma kohta on armsad ja leidnud oma koha raamatus.

Leheküljed raamatust «Loodus laste moodi».
Leheküljed raamatust «Loodus laste moodi». Foto: Jes kirjastus

«Vahvate illustratsioonide põhjal valmiski nagu jalutuskäik kunstigaleriis, igal pildil on kümneid loomi, linde ja putukaid. Kes iganes vaatab, saab näha, kui põnevalt ja eriliselt me maailma näeme ning seda väljendada oskame,» märgib autor. «Loodan, et see annab veelgi julgust omamoodi joonistada neil, kes tutvuvad raamatuga «Loodus laste moodi».»

Raamat õhust ei teki

Selleks, et üks lugu ja pildid jõuaks raamatukaante vahele, tuleb teha tööd. Nõnda tunnistab Marigi, et poega tuli toetada, et unistus lasteraamatust ka vilja kannaks.

«Aaronile oli selle raamatu tegemisel hea õpetada, kui tähtis on järjepidevus,» tõdeb ta. «Oli temalgi päevi, kui ta pigem ei soovinud joonistada. Mina teda tagant ka ei utsitanud, vaid ikka näitasin vaid eeskuju, ise kunsti luues. Siis ta vaatas natukene aega pealt ja haaras taas pliiatsi järgi. Ta andis tõesti suure panuse selle jaoks.»

Mari Ojasaare sõnul oli lapsel just vanemate eeskuju järgides tekkinud südamesoov, et valmiks raamat, mida saab poodi müüki saata. Nüüd unistab Aaron, et teenib raamatumüügiga piisavalt raha, et osta endale looduse pildistamiseks fotoaparaat.

Mari Ojasaar joonistamas.
Mari Ojasaar joonistamas. Foto: Pilleli ja Hannes

Ootamatult menukad raamatud

Mõni nädal müügis olnud raamatu vastukaja on Mari Ojasaare sõnul olnud äärmiselt positiivne ja see on suurepäraselt vastu võetud. «Kõige enam liigutab meid Aaroniga tagasiside,» tunnistab ta rõõmuga. «Saame kirju ja videosid, kus lapsed tänavad, ja ka kunstnikelt, kes selle teose jaoks oma loomingu saatsid, et unistus on täitunud.»

Samuti on emast ja pojast autorid saanud kiita lapsevanematelt, kes on uut raamatut oma lastega koos lugenud. Nimelt võlub lapsi just raamatu mitmekesine pildivalik, aga ka põnev sisu. «Selle raamatu abiga saavad ka lapsevanemad märksa rohkem teada põnevaid fakte looduse kohta. Näiteks, millisel loomal on kolm südant? Aga kes valmistas maailma esimese paberi? Millisel linnul on pikim keel?» loetleb Mari küsimusi, millele raamatust vastuse leiab.

Värske raamatu kõrval on jätkuvalt populaarne ka Mari Ojasaare eelmine lasteraamat «Lepatriinu lugu», mille jätkuv menu on kogu peret väga positiivselt üllatanud. «See, et kaks lasteraamatut on samaaegselt müügiedetabeli tipus, on lihtsalt uskumatu,» ütleb Mari ausalt, et raamatute populaarsus on kogu pere elevile ajanud. Ta kiidab kirjastuse tööd ja usub, et küllap kõnetab teema nii lapsi kui lapsevanemaid. Lisaks peab aga autor oluliseks, et mõlemad tema raamatud näitavad, kui oluline on omamoodi kunsti loomise oskus.

«Tõesti, oleme saanud kirju ka täiskasvanutelt, kes ostavad raamatu «Loodus laste moodi» endale, et inspiratsiooni saada. Mõnes mõttes on mõlemad raamatud loodud koos minu jälgijaskonnaga Instagramis, kus ma igapäevaselt kajastan, kuidas raamatuid teen ning mis inspiratsiooni pakub - samuti, kuidas toimetan ja lastega koos töötan. Vastukaja Instagramis annab tohutult jõudu,» sõnab Mari.

Sel suvel loodab Mari palju joonistada ja mõte uueks raamatuks on juba idanemas. Ka sel korral kõnetab teda loodus, aga veidi teises võtmes. Milline raamat järgmisena valmib, saab varsti näha. Mari Ojasaar tänab kõiki, kes talle kirjutavad ning pilte ja videoid saadavad. «Nii saan kunstnikuna uut jõudu, et taas luua,» julgustab ta lugejaid endaga ühendust võtma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles