Endine munk Jay Shetty: kool ei valmista meid eluks ette

Copy
Jay Shetty.
Jay Shetty. Foto: Erakogu

Endine munk Jay Shetty kirjutab Heliose kirjastatud raamatus «Mõtle nagu munk», et väärtused ei tule meie juurde magamise ajal. «Me ei mõtle neid teadlikult läbi. Harva isegi sõnastame neid. Kuid nad eksisteerivad sellegipoolest,» kinnitab ta. Loe raamatust katkendit.

Kust väärtused tulevad

Väärtused ei tule meie juurde magamise ajal. Me ei mõtle neid teadlikult läbi. Harva isegi sõnastame neid. Kuid nad eksisteerivad sellegipoolest. Igaüks on sündinud teatud olude keskele ja väärtusi määratlevad meie kogemused. Kas sündisime keset viletsust või luksust? Kus meid kiideti? Vanemad ja hooldajad on sageli meie kõige valjuhäälsemad fännid ja kriitikud. Ehkki teismeliseaastatel võime mässata, tunneme sageli tungi neile autoriteetseile kujudele meeldida ja neid matkida. Vaadates ajas tagasi, mõtle, mismoodi veetsid koos vanematega aega. Mängides, vestlust nautides, projektide kallal koos töötades? Mida nad ütlesid, mis on kõige tähtsam – ja kas see oli kooskõlas sellega, mis oli neile kõige olulisem? Kelleks nad tahtsid, et sa saaksid? Mida nad tahtsid, et sa saavutaksid? Missugust käitumist nad sinult ootasid? Kas sa imasid neid ideaale endasse ja kas need on sinu heaks töötanud?

Jay Shetty, «Mõtle nagu munk».
Jay Shetty, «Mõtle nagu munk». Foto: Raamat

Teine võimas mõjutaja algusest peale on haridus. Õppeained, mida õpetatakse. Kultuuriline vaatenurk, millest lähtudes neid õpetatakse.

Millisel viisil õppimist meilt oodatakse. Faktikeskne õppekava ei julgusta loovust, kultuuriliselt kitsas lähenemisviis ei soodusta sallivust teistsuguse tausta ja päritoluga inimeste suhtes ja annab vähe võimalusi süüvida asjadesse, mis tekitavad meis kirge, isegi kui teame varasest east, mis need on. See ei tähenda, et kool ei valmista meid eluks ette – ja leidub palju erinevaid haridusmudeleid, millest mõned on vähem piiravad –, kuid tasub astuda sammuke tagasi, et kaaluda, kas need väärtused, mille koolist kaasa võtsid, tunduvad sinu jaoks õiged.

Juhi oma väärtusi

Eneseanalüüs räägib sulle väärtustest, mis on vaikimisi sinu ellu hiilinud. Järgmine samm on otsustada, millised on sinu väärtused ja kas su valikud on nendega kooskõlas. Munga väärtuste vaatlemine võib aidata sul tuvastada enda omi. Meie õpetajad aašramis selgitasid, et on olemas kõrgemad ja madalamad väärtused. Kõrgemad väärtused tõukavad ja kergitavad meid üles õnne, teostumise ja tähenduse poole. Madalamad väärtused tõmbavad meid alla ärevuse, depressiooni ja kannatuse poole. «Gita» järgi on kõrgemad väärtused ja omadused: kartmatus, meelepuhtus, tänulikkus, teenimine ja heategevus, vastuvõtmine, ohverdamine, süvaõpe, kasinus, siirus, vägivallatus, ausameelsus, viha puudumine, loobumine, kaugem vaade, vigade otsimisest hoidumine, kaastunne kõigi elusolendite vastu, rahulolu, leebus/lahkus, ausus, otsusekindlus. (Pane tähele, et õnn ja edu ei kuulu nende väärtuste hulka. Need ei ole väärtused, need on viljad – lõppmäng – ja neid käsitleme pikemalt neljandas peatükis.)

Kuus madalamat väärtust on ahnus, himu, viha, ego, illusioon ja kadedus. Madalamate väärtuste negatiivne külg on, et nad võtavad väga kergesti meie üle võimust, kui anname neile ruumi seda teha, kuid plusspool on, et neid on palju vähem. Või nagu minu õpetaja Gauranga Das mulle meelde tuletas – meie ülespoole tõmbamiseks on alati rohkem viise kui allapoole tõmbamiseks.

Me ei saa väärtuste komplekte tühja koha pealt välja imeda ja teha üleöö põhjalikke muutusi. Selle asemel tahame lasta lahti valedest väärtustest, mis meie elu täidavad. Aašram andis meile, munkadele, võimaluse jälgida loodust ja õpetajad juhtisid meie tähelepanu kõigi elavate asjade tsüklitele. Lehed võrsuvad, muunduvad ja langevad. Roomajad, linnud ja imetajad heidavad nahka, sulgi ja karva. Lahtilaskmine on looduse rütmi suur osa, nagu on taassünd. Meie, inimesed, klammerdume asjade – inimeste, ideede, materiaalse vara, Marie Kondo raamatute – külge, arvates, et puhastamine on ebaloomulik, kuid lahtilaskmine on otsetee ruumi (sõna otseses mõttes) ja vaikuse poole. Me eraldame end – emotsionaalselt, kui mitte füüsiliselt, – inimestest ja ideedest, kes täidavad meie elu, ja siis võtame aega, et vaadelda loomulikke kalduvusi, mis meid tagant sunnivad.

Valikuid tuleb iga päev juurde ja me võime hakata kuduma oma valikutesse väärtusi. Iga kord, kui langetame valiku, olgu see «suur» valik nagu abiellumine või «väike» nagu vaidlus sõbraga, juhivad meid väärtused – olgu kõrged või madalad. Kui need valikud on meie jaoks edukad, on meie väärtused tegudega kooskõlas. Aga kui asjad ei laabu, tasub uuesti üle vaadata, mis oli otsuse ajendiks.

Vaata hoolikalt oma vastuseid «Proovi seda» küsimustele – nende alla on peidetud sinu väärtused. Miks sa valiku langetasid? Sa võisid olla õige või vale inimesega koos samal põhjusel: sest väärtustad armastust. Või kolisid ehk teise riigi otsa seetõttu, et tahtsid vaheldust. Selle all olevaks väärtuseks võib olla seiklus. Nüüd tee sedasama tulevikku silmas pidades. Vaata oma suurimaid eesmärke, et näha, kas nende ajendiks on teised inimesed, traditsioon või meediast pärit ideed selle kohta, kuidas peaksime elama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles