Loodusterapeut Mai-Liis Kivistik soovitab raamatut, mis aitab teisi paremini mõista

Copy
Mai-Liis Kivistik.
Mai-Liis Kivistik. Foto: Airi Leon

Herbazeni looja, joogatreener ja loodusterapeut Mai-Liis Kivistik soovitab juunikuiseks lugemiseks Nicholas Epley raamatut «Meele algoritmid», mis annab ülevaate sellest, kuidas paremini mõista, mis toimub teiste inimeste peas.

Põhjus, miks saavad alguse probleemid suhtlemises

Kivistik tõdeb, et liiga paljud meie elus esinevad hädad tulevad teiste inimeste mõtete vääriti mõistmisest ja oletamisest, et teised peaksid automaatselt teadma, mis meie meeltes toimub. Põhiline segadus tekib sellest, et me ise usume, et teame teiste inimeste kohta rohkem kui me reaalsuses teame. Nii hakkamegi olukordi tõlgendama endale sobivalt ja probleemid kommunikatsioonis saavad alguse. Erinevad uuringud kinnitavad, et enamasti on minakeskse otsuse langetamine imelihtne, kuid seda hiljem korrigeerida keerukas. Viga on selles, et me eeldame teistelt inimestelt meiega sama mõtlemist, nägemist ja tundmist. Lihtne näide on kingituste tegemisega oma lähedastele. Me kõik teame, et tuleb arvestada kingisaaja eelistusi, kuid uuringud on kinnitanud, et lõpuks kingime ikka seda, mis ka meile endale meeldib.

Kuigi meile meeldib iseendast mõelda kui ainulaadsest inimesest, siis tegelikkuses toimime me suhteliselt sarnaselt teistega

Kivistiku jaoks jäi läbi teose kõlama mõte, et olgugi, et näeme sama olukorda, mida teised, ei tähenda see aga seda, et meie hinnangud on seetõttu samad. Kahjuks on teiste üle otsustamine, ilma kunagi nende kingi jalga tõmbamist, saanud populaarseks.

Raamat sobib kõigile, kellel on huvi teistega lihtsamini suhelda ning ise paremini oma mõtteid edasi anda. Hea näide oli ka see, et enamik inimesi elab sellist elu, kus iseend nähakse positiivselt ehk kui teha katse lause puhul «Mina olen l _ _ _ _», siis enamik vastab «lahke» mitte «laisk». Seega ka konfliktiolukorras võiks meeles pidada, et teine inimene suhtub enda vaatenurkadesse kui õigetesse ja positiivsetesse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles