Haapsalus tähistatakse ulmekirjanik Stanisław Lemi sünniaastapäeva

BNS
Copy
Priit Pärna illustratsioon Stanisław Lemi raamatule «Robotite muinasjutud».
Priit Pärna illustratsioon Stanisław Lemi raamatule «Robotite muinasjutud». Foto: Priit Pärn

Haapsalus tähistatakse eelseisval nädalavahetusel maailmakuulsa ulmekirjaniku Stanisław Lemi sajandat sünniaastapäeva.

12. septembril 1921. aastal sündinud ja 27. märtsil 2006. aastal surnud Poola kirjaniku auks leiab aset hulk üritusi, mis tutvustavad tema loomingulist pärandit, edastas Haapsalu õudus- ja fantaasiafilmide festivali esindaja. Tegu on augustisse lükatud Haapsalu õudus- ja fantaasiafilmide festivali fookusprogrammi osaga, mille peakorraldajateks on Poola suursaatkond ja Adam Mickiewiczi Instituut.

Stanisław Lem, «Robotite muinasjutud». FOTO:
Stanisław Lem, «Robotite muinasjutud». FOTO: Foto: Raamat

Ürituste keskmes on on Stanisław Lemi raamat «Robotite muinasjutud» – Hendrik Lindepuu tõlgitud ja kirjastuse Päike ja Pilv välja antud 16 robotilugu, mille on illustreerinud kaheksa Eesti ja kaheksa Poola kunstnikku.

Aasta alguses ilmunud raamatut esitletakse 5. juunil Haapsalu lasteraamatukogus, kus on viimast päeva avatud ka Eesti illustraatorite näitus. Lemi muinasjutte loeb kirjanik ja tõlkija Indrek Koff. Lisaks avatakse promenaadil lasteraamatukogu telk, mis on pühendatud robotite maailmale.

6. juunil kuulutatakse aga Haapsalu Raudtee- ja sidemuuseumis välja fantaasiarobotite valmistamise konkursi võitjad ja sellel osalenud 6–14-aastased robootikud tutvustavad oma töid, mis on inspireeritud Lemi muinasjutust «Automateuse sõber». Peaauhinnaks on samanimelise muinasjutu originaalillustratsioon, autoriks Priit Pärn. Konkursil osalejaid sõidutab Stanisław Lemile pühendatud ulmerong.

Viimast päeva on Haapsalu raudtee- ja sidemuuseumis võimalik vaadata ka «Robotite muinasjutte» illustreerinud Poola kunstnike näitust, mida tutvustavad kuraator Magdalena Kłos-Podsiadło ja kujundaja Lech Rowiński.

Kõik üritused on tasuta.

Haapsalu õudus- ja fantaasiafilmide festival toimub tänavu 13.–15. augustini Haapsalu kultuurikeskuses. Stanisław Lemi teaduslik-fantastilisi teoseid on tõlgitud 49 keelde ja müüdud 40 miljonit eksemplari. Poolas on 2021. aasta kuulutatud Lemi aastaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles