Aili Paju on mestis taimede väega

Linda Pärn
, raamatuportaali toimetaja
Copy
Aili Paju.
Aili Paju. Foto: Margus Ansu

Äsja ilmus Eesti ühe tuntuima taime- ja loodusravi eksperdi Aili Paju ravimtaimi tutvustav raamat «Mestis taimede väega».

Tartu Ülikooli professor ja arstiteadlane Aili Paju on suure missioonitundega juba üle 30 aasta oma artiklite ja raamatutega toonud inimesi loodusravi juurde tutvustades taimede raviomadusi, nendes peituvat väge tervise tugevdamiseks ja haiguste seljatamiseks. Tema raamatutega on Eestis üles kasvanud juba mitu põlvkonda taimravi aktiivselt kasutavaid ja hindavaid inimesi. Aili Paju jagatud teadmised on aidanud väga paljusid inimesi ja tema fännide hulk aina kasvab.

Aili Paju, «Mestis taimede väega».
Aili Paju, «Mestis taimede väega». Foto: Raamat

«Elavnenud huvi ravimtaimede vastu on tähendusrikas, võimalik, et isegi ajamärk. Mõjuvate pandeemiavastaste vaktsiinide väljatöötamise kõrval on hoogustunud trend tugevdada inimkeha vastupanu ja immuunsüsteemi looduslike võtetega, lühidalt, säilitada tervist,» usub Aili Paju.

Raamatust «Mestis taimede väega» leiab teavet 55 Eestimaal kasvava väega taime kohta. Tuntud-teatud raviomadustega taimede kõrval tutvustatakse ka vähemtuntuid taimi, mille legendaarsest toimest on küll kuuldud ja räägitud, ent kuidas nad looduses välja näevad, millist kasvukohta eelistavad, millal on kõige toimivamad, seda teatakse vähem.

«Eestlased on juurtelt maarahvas. Me oleme ravimtaimi tundnud ja kasutanud siinmail aastasadu. Kui süveneda meie vaimuvarasse paigutatud taimekogudesse, võib uudistajat tabada üllatus, ravimtaimepank on tulvil ülipõnevaid nimetusi. Tuntud nurmenukule, kortslehele, tedremaranale ja paljudele teistele on maarahvas leidnud pea igaühele oma sadakond nime. Isegi meie kaunil rahvuslillel, rukkilillel, on mitukümmend eesnime... Hiiglaslik taimevaramu pakub tuntud-teatud raviomadustega taimi, kuid leidub ka neid, mille toimest on küll kõneldud, ent taim jäänud siiani tundmatuks.

Enamik raamatus kirjeldatud ravimtaimedest pakuvad end välja õitsvate lilledena. Kus laiub lilleväli, seal toimetavad ja maiustavad kimalased, liblikad, mesilased. Jalutuskäik elurõõmust pulbitsevasse loodusesse tõstab tuju ja märkamatult on kojujõudnul peos ka ravimtaimekimp,» kirjeldab Aili Paju kui lihtne on taimedelt tuge saada ja loodusega harmoonias elada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles