Karl Martin Sinijärv soovitab suurepärast suveraamatut lastele

Karl Martin Sinijärv
Copy
Lastekirjanik Jaan Rannap oma 70. sünnipäeval.
Lastekirjanik Jaan Rannap oma 70. sünnipäeval. Foto: Peeter Langovits

Rahvusraamatukogu kultuurinõunik Karl Martin Sinijärv soovitab lugemiseks Jaan Rannapi lasteraamatut «Metskits Lembi ja verevennad».

Jaan Rannap, «Metskits Lembi ja verevennad».
Jaan Rannap, «Metskits Lembi ja verevennad». Foto: Raamat

No kellel veel see va lasteraamatute kirjutamise nõks käpas on kui mitte Jaan Rannapil. Hea mitu põlvkonda on tema raamatute najal üles kasvanud. Ja hoog ei rauge. «Metskits Lembi ja verevennad» on suurepärane suveraamat keskmise suurusega lastele. Ta pole liiga pikk (ehkki moodsa fantastikaga harjunut mahud vast enam ei kohuta), aga on siiski piisavalt pikk, et lugu edeneda jõuab. Seda ärge lastele öelge, aga näpuotsaga on siin ka sõbralikku õpetlikkust; lühidalt, ent meeldejäävalt joonistub natuke ajalugu ja eri aegade maaelu.

Lugu see õpetlikkus segama ei hakka, sündmustele jalgu ei jää, väga loomulikult kulgeb. Isegi minusugusel, kel pole kunagi mingeid maavanaemasid ja –isasid olnud ja kes väiksest peast maale ei sattunud, on päris põnev. Lapsminule olnuks selline raamat ilmselgelt parajaks maiuspalaks. Usun, et ka tänapäeva lugejahakatistele meeldib, inimene on ju ikka inimene, pole üldse tähtis, mis vidin tal käes on. Nutifon kõlbab üheks asjaks, taskunuga teiseks.

Ega see lihtne ülesanne ole silma hakata ja meelde jääda, kui isegi lasteraamatuid ilmub nõnda palju, et üksnes kõige pühendunumad raamatusõbrad suudavad mingit pilti silma ees hoida. Jaan Rannapi tegemistel tasub aga pilk peal hoida, vanameister on vanameister ja klassik on klassik. Nii et varustatagu oma noori sõpru toreda lugemisvaraga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles