Ragne Värk uue koogiraamatu meeletust menust: ma oleks nagu puuga pähe saanud (1)

Ragne Värk. Foto: Olavi Värk
Linda Pärn
, raamatuportaali toimetaja
Copy

Maikuus ilmus Ragne Värgi uus koogiraamat ja juhtus midagi enneolematut. Raamat müüdi läbi vaid paari päevaga. Ka teine triaaž on läinud lettidelt nagu soe sai, mistõttu tuli trükikojast juba kolmas laar raamatuid juurde tellida. Autor on oma kokaraamatu ootamatust menust rabatud ja väga meelitatud.

Kui enamasti osutuvad nõnda populaarseteks tuntud kirjanike kauaoodatud menukid, siis kokaraamatute puhul on nii suur menu üllatav. Ragne Värk on välja andnud juba kaheksa kokaraamatut ja meenutab, et varem on paarile raamatule lisatiraaž tehtud, kuid ükski senine raamat ei ole nii hästi vastu võetud. Mis imeraamatuga on siis tegu?

«Minu magus köök. Koogid – lihtsad ja küpsetamata» sisaldab 45 küpsetamata koogi retsepti. Kõikide kookide valmistamiseks kulub autori sõnul umbes pool tundi. Lihtsust peabki ta raamatu populaarsuse põhjuseks ja nendib, et just sel põhjusel sai teos ka loodud. «See koogiraamat on mõeldud kõigile. Ka neile, kes võib-olla ei oska veel nii palju kodus kooke teha, kes ei ole väga kokkamisega sina peal,» selgitab Ragne Värk. «Siit raamatust leiab väga-väga lihtsaid retsepte neile, kes tahavadki hästi kiiresti lihtsaid kooke teha.»

Näiteks võib koogiraamatu kätte ka võtta siis, kui saad äkitselt teada, et õhtul on külalisi oodata. Retseptid põhinevad väga tavalistel koostisainetel, mille tarvis ei ole vaja mõnda erilisse poodi minna. «Need kõik on saadaval suuremates toidukauplustes. Ma olen ise ju Pärnust pärit ja siin tihtipeale sa ei saa selliseid väga keerukaid komponente kätte,» tõdeb ta, et retseptid on elust enesest ja mingeid imetrikke tegema ei pea. «Terves koogikoogiraamatus on võib-olla üks komponent, mida leiab nii-öelda spetsiaalsetest toidupoodidest, see on pistaatsiapasta. Aga ma tean, et osades Selverites on ka see olemas ja seda on väga lihtne ise teha. See on ehk ainus selline koostisosa, mida tõesti ei ole igas poes saadaval. Põhimõtteliselt kõik on hästi-hästi lihtsad ja loogilised.»

Ragne Värk, «Minu magus köök. Koogid – lihtsad ja küpsetamata».
Ragne Värk, «Minu magus köök. Koogid – lihtsad ja küpsetamata». Foto: Raamat

Ragne Värk oletab, et eestlaste suurem kokkamistuhin sai koroonapiirangute tõttu hoo sisse, sest meelelahutuse puududes ja restoranide kinnioleku tõttu on rohkem neid, kes on hakanud kodus kokkama ja huvitavaid retsepte katsetama. Lihtne koogitegu on hea asi, millest pihta hakata. Lisaks seisneb uue retseptriaamatu väga oluline erisus selles, et ühtki kooki ei pea küpsetama.

«Soe suvi on tulemas ja paljudel polegi suvekodudes ahju. Suvel sa võib-olla ei tahagi selle ahju ees väga palju toimetada,» räägib Värk, miks sai raamatusee valitud retseptid, mis ahju ei nõua. «Ma tean, et on palju magusasõpru, kellele koogid on meeltmööda, aga kookide puhul tuleb järgida retsepti,» sõnab Ragne Värk. «Kui ma teen soolast toitu, siis vaatan, mis kapis on ja segan midagi kokku, aga kookide puhul peaks ikkagi olema mingi kindel retsept, et see kook tuleks selline, nagu see tulema peab - et ta püsiks ilusti koos ja kõik maitsed oleks paigas.»

Raamatus on kookide valik väga lai ja Ragne usub, et kõik leiavad sealt midagi oma maitsele.

Menu lõi puuga pähe

Seda, et raamat nõnda populaarseks osutuks, et osanud Ragne Värk sugugi oodata. «See on nii tore üllatus, et inimesed on selle nii hästi vastu võtnud,» tunnistab ta. Kuigi mõni varasem raamat on samuti hästi vastu võetud, pole tal varem juhtunud, et kogu tiraaž paari päevaga läbi müüdaks.

«See on minu jaoks uskumatu,» ütleb autor siiralt. «Ma olen hästi-hästi meelitatud, selline tunne, nagu oleks puuga pähe saanud. Kui see esimene trükk paari päevaga otsa sai, siis ma mõtlesin, et issand jumal, mis nüüd juhtus. Et kuidas niimoodi,» naerab ta. «Sain positiivses mõttes tõesti puuga pähe. Olen tõesti väga õnnelik ja väga meelitatud.»

Paljud lugejad on Ragne Värgiga ka pärast raamatuostu ühendust võtnud ja oma hea sõna öelnud. Näiteks tahetakse kiita, kui hästi koogid maitsevad või on lugejail mõni küsimus, mis otsustatakse otse autorile esitada. Värk peab alates 2007. aastast retseptiblogi kokkama.ee ja tal on palju jälgijaid ka Instagramis.

Uus koogiraamat on müügis olnud umbes kuu aega ja siiani saab ta lugejatelt umbes kümme kirja päevas. Vastukaja on autori sõnul hästi positiivne.

Kuidas retseptid sünnivad?

Retseptide loomine käib kokaraamatute autori selgitusel väga erinevaid teid pidi. Seda Ragne Värgil enam naljalt ei juhtu, et ta juhuslikud komponendid kokku segaks ja neist mõni kummalise maitsega käkk valmiks. Kogemuse pealt aimab ta hästi ära, mis võiks omavahel kokku sobida.

«Näiteks on mul mingi šokolaadikoogi isu. Siis ma hakkan mõtlema, et millist teha - kas ta võiks olla tummine, kas võiks olla vahune. See läheb kõik samm-sammult edasi,» kirjeldab ta oma loomeprotsessi. «Mõnikord on see, et ma teen mingit magustoitu. Siin raamatus on üks leivakreemikook, kus oli niimoodi, et mul oli leiba üle, tegin leivakreemi ja siis mõtlesin, et ohoo, aga see sobiks tegelikult ka koogi koostiseks, võib-olla koogi katteks. Ja nii see leivakreemikook on ka raamatus olemas. Mõnikord on üldse niimoodi, et mul on olemas pildi idee ja siis see vajab hädasti mingit kooki või mingit komponenti sinna keskele,» toob ta näiteks, kuidas retsepte üles ehitama hakkab.

Küpsetamata kookide maailm on Ragne sõnul väga lai ja katsetada saab lõputult. Mõnikord jahib ta hoopis mõnd lapsepõlvest meelde jäänud maitset ja loob seega uue retsepti, et vana lemmik uue kuue saaks. Kuna koogiraamatu valmimiseks läks umbes aasta aega, jõudis ta selle ajaga teha väga palju kooke. Ise ta sööb vast ühe tüki ja ka pereliikmed pole väga koogimaiad, mistõttu on hea olla Ragne Värgi sõber või naaber – nemad on juba harjunud külakostiks head-paremat saama.

«Ütleme niimoodi, et mulle meeldib rohkem kooke teha kui kooke süüa,» ütleb ta ootamatult. «Ma söön kooke ka väga hea meelega, aga mul on niimoodi, et ma söön ühe tüki ära, siis ma tahaks juba uut teha. Ma tahaks kogu aeg kooke teha, aga mulle meeldib neid ise pigem maitsta.»

Foto Ragne Värgi uuest raamatust «Minu magus köök. Koogid – lihtsad ja küpsetamata».
Foto Ragne Värgi uuest raamatust «Minu magus köök. Koogid – lihtsad ja küpsetamata». Foto: Ragne Värk

Aasta aega pea raamatumõtteid täis

Enamasti on autoritel, kes nõnda palju raamatuid välja andnud, üht teost lõpetades juba uue mõtted peas. Ragne Värk tunnistab, et seekord pole tal isegi sellist plaani mitte, sest koogiraamatuga on siiani väga palju tegemist ja käed-jalad on tööd täis. Raamatut tuleb tutvustada ja müüa, pealegi on suvi ees.

«Aasta aega tagasi hakkasin seda tegema. Ja kui sa raamatut teed, siis vähemalt minul on niimoodi, et mõtted on kogu aeg retseptide juures,» tunnistab ta, et see teekond on olnud üsna väsitav. «Ei ole niimoodi, et ma ühel nädalavahetusel pildistan viis kooki ja siis kuu aja pärast hakkan uuesti pildistama. Tegelikult on mõtted kogu aeg raamatu juures.»

Seda enam on ta õnnelik ja rahul, et raamat on nii hästi vastu võetud. Kogu vaev ja iga parema pildi nimel uuesti valmistatud kook on end ära tasunud. Valmis sai tervik, millega Ragne ise samuti südamest rahul on.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles