Kuidas Viljandist pärit preili Berta 1935. aastal Itaalias reisil käis

Linda Pärn
, raamatuportaali toimetaja
Copy
Raamat «Preili Berta Itaalia-reis».
Raamat «Preili Berta Itaalia-reis». Foto: Raamat

Kirjastus Karrup andis välja reisipäeviku, mille pani 1935. aastal kirja noor viljandlanna Berta Teder. Bussireis viis Itaaliasse, kuid teel vaadati ka teisi maid ning nendegi muljed talletas Berta oma päevikusse. Nüüd on need juba ajalugu: muutunud on riikide piirid, paljude linnade nimed ja kuuluvus, II maailmasõjas hävinud arhitektuurimälestised. Praegust olukorda samal marsruudil valgustavad tekstile lisatud kommentaarid ning reisipiltidele ja -postkaartidele lisatud tänapäevased vaated samadest paikadest.

«Raamatu koostamisel mõlkus meil meeles ka see asjaolu, et kui praegustes tingimustes saab ise vähem reisida, siis on huvitav ka teiste reisidest ja huviväärsetest paikadest lugeda,» ütleb Eve Kork, kes on raamatu üks autoritest. 

«Koos Tiiu Viirandiga koostasime-kirjutasime raamatu Berta Tederi 1935. aasta Itaalia-reisist tema päeviku ja albumi põhjal. Lisasime kommentaare ja nupukesi nende paikade kohta, kus Berta käis, ja ka nende paikade kohta, kus ta siis veel käia ei saanud. Raamatu lõpus on lühike ülevaade reisisellide, Eesti Panga Viljandi osakonna pangapreilide Berta ja tema sõbranna Ursula Pohrti, elukäigust. Berta oli aktiivne noor neiu, tantsis Viljandis Ida Urbeli tantsurühmas, osales naiskodukaitse tegevuses, laulis koorides ja tegi näitemängu.»

Raamat «Preili Berta Itaalia-reis» kajastab lisaks ka veidi Eesti turismi ajalugu. Just 1935. aastal valmis see uhke autobuss, millega reisile mindi. «Itaalia reis oli vist teine või kolmas NMKÜ turismiosakonna reis selle bussiga, mille šassii toodi Rootsist ning sõiduk ehitati valmis Tallinnas. Sõidukis oli isegi WC sees,» ütleb Kork. «Huvitav persoon oli ka reisijuht härra Küttim, kes oli olümpiamängudel osalenud sportlane, autospordihuviline rallimees ning tantsuõpetaja.» Mees võistles ka tantsuvõistlustel koos Carmen Küttimiga ja saavutas Euroopas kõrgeid kohti.

Suurema osa reisil osalejate andmed sai Eve Kork rahvusarhiivist ühisviisa nimekirjast. Sel reisil käisid ka näiteks Julianne-Victoria Olbrei, Valga «Säde» operetitäht; Natalie Verhoustinskaja, Pallase 1928. aastal skulptorina lõpetanud kunstnik, keda on portreteerinud Eduard Wiiralt; Ellen Soans, arhitekt Anton Lembit Soansi abikaasa. Kuid lisaks ühisviisaga reisijatele oli ka reisijaid, kellel olid eraldi viisad. Niiviisi võis reisil osaleda ka arhitekt ise.

Piilu raamatusse sisse siin!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles