«Trainspottingu» autor Irvine Welsh on uhke, et tema raamatuid poest varastatakse

Copy
Kirjanik Irvine Welsh.
Kirjanik Irvine Welsh. Foto: Mpi10/capital Pictures/Scanpix

62-aastane šoti kirjanik Irvine Welsh ei ole sugugi pahane, et tema debüütromaan «Trainspotting» on üks enim varastatud raamat maailmas. Mees andis ajakirjanduse vahendusel fännidele koguni vihje, et nad seda edasi teeks, sest tema saab oma tasu igal juhul kätte.

Hiljuti käis Irvine Welsh külas podcastis Midnight Meets with Colin Murray, kus ta tunnistas, et teda ei häiri sugugi, et tema raamatuid poest varastatakse, sest varguse eest vastutab pood ja temal ei jää seetõttu raha kätte saamata.

Irvine Welsh, «Trainspotting».
Irvine Welsh, «Trainspotting». Foto: Raamat

«Ma olen selle üle uhke, et inimesed seda näppavad,» ütles Welsh, kelle sõnul tuleb sageli mõni nolk tema jutule öeldes, et on kõik ta raamatud endale varastanud. «Ma ütlen, et ma hindan seda, sest tavaliselt lähevad nad raamatumüüjate juurde müügi või tagastamise põhimõttel. Ja kui nad ei müü raamatuid maha, siis ei saa nad neid kirjastusse tagasi saata. See tähendab, et mina saan oma tasu kätte,» selgitas kirjanik. «Nii et ma hindan seda, et te neid varastate, sest see tähendab kohekordse kindlusega, et mulle makstakse. Imepärane. See on geniaalne. See on parim.»

Irvine Welshi esikromaan «Trainspotting» on üks murrangulisemaid teoseid Briti 1990. aastate kirjanduses. Lüüriline teos jutustab ühe Edinburghi heroiinisõltlastest sõpruskonna elust ja tundmustest. See on terane, lõgus ja samas karm käsitlus indiviidi kohanemisest ja kohanematusest tänapäeva lääne ühiskonnas.

Teose põhjal on valminud samanimeline film, mille peaosades mängivad Ewan McGregor ja Kelly Macdonald. Kuigi film on raamatust üsna erinev, on mõlemad teosed kultusliku staatusega. Raamatu kohta on sageli öeldud, et see on üksi enim varastatud raamat maailmas. Peale «Trainspottingu» näpatakse tihti ka Welshi teisi teoseid, näiteks «Kõntsa» ja «Pornot».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles