Raamat kõigile, kes tahavad paremini mõista 21. sajandi peamist ohtu inimkonnale

Copy
Zika viirust kandvad sääsevastsed.
Zika viirust kandvad sääsevastsed. Foto: JOSUE DECAVELE / REUTERS/Scanpix

Raamatublogija Laura-Kristiina Valdson luges David Quammeni populaarteaduslikku raamatut «Hüpe. Zoonoosid ja järgmine üleilmne pandeemia» ja jagab oma lugemiselamust. Raamat on mõtlemapanev ja sünge.

David Quammen, «Hüpe».
David Quammen, «Hüpe». Foto: Raamat

See oli minu raamaturiiulis juba ammu olemas ja tundus oluline see praeguse aja mõistmiseks läbi lugeda. Olen alati uskunud, et knowledge is power. Mida paremini informeeritud inimene on, seda vähem maailmas toimuv teda üllatab. Kuid kõike pole võimalik teada. Mind üllatas covid-19 tulek nii nagu iga keskmist inimest. Ent viroloogid ennustasid sellise viiruse tulekut ette juba 10 aastat tagasi. SARS näitas, et loomadelt (eriti nahkhiirtelt) levivad zoonoosid, eelkõige koroonaviirused, on inimkonnale murettekitav uus oht.

Inimesed elavad koos loomadega ning ajalugu on näidanud, et peaaegu pooled, sh enamus RNA-viiruseid kanduvad loomadelt inimestele. Teisisõnu: zoonoosid. Ning inimene, olles võimalik reservuaarperemees, on mutanteeruvale viirusele hea sihtmärk. Meid on siiski ligikaudu 8 miljardit ning me võtame loomadelt (kes kannavad samuti viiruseid) aina rohkem elukohti üle. Viroloogid ennustavad, et zoonoosid muutuvad ajapikku üha sagedasemaks, mida rohkem eri loomade looduslikke keskkondi kaob. Ökoloogia muutub. Inimesed reisivad aina rohkem.

Kuid see on uus keskkond, millega peame kohanema. Samuti üks põhjustest, miks keskkonda peab hoidma. Mitte sööma küpsetamata liha. Mitte võtma loomadelt nende looduslikke elupaiku. Kuid samas ei tohi me kaotada oma uudishimu ja optimismi tuleviku suhtes. Samuti olen tänulik, et selle viiruse suremus nii väike on, eriti võrreldes mõningate teiste zoonootiliste viirustega meie planeedil.

Soovitan raamatut kõigile, kes tahavad paremini mõista 21. sajandi peamist ohtu inimkonnale – zoonoose ehk loomadelt inimestele kanduvaid viiruseid. Samuti meeldis mulle, et raamatus oli palju ajalugu, käsitletakse mineviku epideemiaid, viiruseid jne. Näiteks seletab autor ära viisi, kuidas HIV tekkis, mis loom seda kandis ja kuidas see inimesele levis. Muideks HIV on samuti zoonoos ning inimene sai selle loomaliha süües. Samuti seletatakse raamatus, miks selle üleilmne levik nii kaua aega võttis, sest tegu on rohkem 100 aastat vana viirusega. Uusi teadmisi saab palju.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles