Konfutsiuse 4 tarkusetera, mis tabavad märki ka täna

Copy
Konfutsius (K'ung-fu-tzu).
Konfutsius (K'ung-fu-tzu). Foto: Akg-images/ Scanpix

«Lood poistest, kes julgesid erineda» on kaunis ja meeliülendav kogumik lugusid, mis on täis imelisi seiklusi. Sobib lugemiseks kõigile, kel jääb vajaka vaprusest, mida on tarvis, et kaaslaste survele vastu seista ja vastuvoolu ujuda. Tegemist on hariva ja lõbusa lugemisega, mis ühtlasi julgustab ja inspireerib.

Ben Brooks, «Lood poistest, kes julgesid erineda».
Ben Brooks, «Lood poistest, kes julgesid erineda». Foto: Raamat

Tegemist on 100 erakordse looga kuulsatest ja vähem kuulsatest meestest nii minevikust kui ka tänapäevast, kellest igaüks on rikkunud reegleid ja muutnud maailma omal moel – ning sealjuures on igaüks neist saavutanud hämmastavaid tulemusi.

Loe raamatust katkendit.

***

Konfutsius

(551 EKR – 479 EKR)

Konfutsius ütleb: «Kõiges on ilu, lihtsalt igaüks ei näe seda.»

Ta sündis Hiinas ajal, mil maa pärast pidasid võitlust jõhkrad sõjardid, kes sundisid oma mehi lahingusse, teisi tööle ja kolmandaid kõrgeid makse maksma. Teismelisena hoolitses Konfutsius talumajapidamise eest mägedes. Ta veetis oma aja mõtteid mõlgutades ja uusi ideid haududes. Täiskasvanuna lahkus ta kodust, et minna mööda Hiinat rändama ja oma mõtteid levitama.

Konftsius ütles: «Kuhu iganes sa ka ei läheks, mine sinna kogu südamega.»

Ta õpetas, et juhid peaksid juhtima hea ja õige tegutsemise kaudu ja mitte võimu või raha jahtides. Tema sõnul oli võimupositsioonidel asuvatel inimestel kohustus oma alamate eest hoolitseda. Sõjapealikud olid talle vastu, aga nende alluvad tundsid, et nad on viimaks ometi leidnud kellegi, kes nende eest kostaks.

Konfutsius ütles: «Mida ei taha enesele, seda ära tee teistele.»

Ta naasis kodumaale ja avas seal kooli, kus õpetas noori inimesi oma uskumuste kohaselt: mitte ainult eetikat ja filosoofiat, vaid ka vibulaskmist, kalligraafiat ja kaarikusõitu. Tal oli kavas treenida noori mehi valitsuse eri ametitesse, et suunata Hiina riik paremuse teele.

Konfutsius ütles: «Vali töö, mida armastad, ning sa ei pea enam ühtegi päeva oma elus töötama.»

Hoolimata õelate ja vägivaldsete sõjardite ähvardustest ei lakanud Konfutsius kunagi oma tõdesid kuulutamast. Tema õpetused olid nii võimsad ja arukad, et veel tänase päevani pöörduvad inimesed abi saamiseks tema õpetuste poole. Neid võib kohata kõikjal, alates Inglismaa klassiruumidest kuni Jaapani templiteni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles