3 raamatut, mida Barack Obama soovitab sel suvel kõigil lugeda

Linda Pärn
, raamatuportaali toimetaja
Copy
Barack Obama 7. juunil CNNi telesaates.
Barack Obama 7. juunil CNNi telesaates. Foto: CNN

USA endine president Barack Obama luges palju ka valitsusajal, kuid on nüüd selleks veelgi rohkem aega leidnud. Hiljuti andis ta New York Timesile intervjuu ja soovitas selle lõpus ka suvelugemist.

1. Richard Powers, «Ilmapuu»

See on raamat puudest, mis ei kõla esialgu ehk väga ahvatlevalt, kuid raamat on pälvinud tõesti palju kiitust ja võitis 2019. aastal Pulitzeri kirjanduspreemia.

«Lugesin just Richard Powersi raamatut «Ilmapuu - see jutustab puudest ja inimeste suhetest puudega,» rääkis Obama. «Ma ei oleks selle raamatu peale ise tulnud, kuid sõber kinkis selle mulle. Hakkasin seda lugema ja see muutis seda, kuidas ma maast mõtlen. Muutis seda, kuidas ma asju näen. Ja see on minu jaoks alati märk raamatust, mida tasub lugeda.»

2. Natasha Trethewey, «Memorial Drive» (Mälestussõit)

Elulugu naiselt, kelle ema mõrvas kasuisa, ei kõla eriti rõõmsameelse suvise lugemisena. Kuid Obama kinnitab lugejatele, et «Memorial Drive'i» ilu ja läbinägelikkus tasuvad traagilise loo lugemise ära.

Oabama sõnul on see meditatsioon rassist, klassist ja leinast. Raamat on tema sõnul sellele vaatamata üllatavalt tujutõstev.

3. Midagi Mark Twainilt

Ootamatult soovitas Obama suvel lugeda mõnd lasteraamatut, täpsemalt midagi Mark Twainilt, keda ta peab Ameerika üheks olulisemaks kirjanikuks.

Obama sõnul on täiskasvanuna «Tom Sawyeri ja Huckleberry Finni seikluste» lugemine väga valgustav, sest lapsena lugedes jäid lugejal tõenäoliselt paljud tähtsad detailid märkamata. Tema ise näiteks ei tabanud varem kirjaniku satiiri ja tõelist viha, mis lapsena lugedes jäi huumori taha varju. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles