Programm, mis pakub midagi põnevat igale raamaturagistajale

Karl Martin Sinijärv
Copy
Foto: Shutterstock

Rahvusraamatukogu kultuurinõunik Karl Martin Sinijärv soovitab uudistada programmi EODOPEN, et leida huvitavat lugemist vanema eesti kirjanduse hulgast.

Suvise lugemishooaja hakul tahan aga soovitada üht uuemat võimalust ligipääsuks äraütlemata eriskummalisele valikule peaasjalikult vanematest raamatutest. Programmi EODOPEN (lihtkombel lahti seletades nõudmisel digiteeritud raamatud) raames on lugemiskeskkonnas DIGAR kättesaadavaks muutunud terve hulk teoseid väga mitmest ajastust ja žanrist.

Siit võib leida eri aastakümnete nuhtlusseadustikke või võrukeelse aabitsa, iidseid väljaandeid klassikalistelt krimikirjanikelt nagu Edgar Wallace või Maurice Leblanc, ent ka suure osa Teet Kallase tuntumatest teostest, võib lehitseda eestiaegse Eesti Entsüklopeedia köiteid või hoopis valikut Bernard Kangro luulekogudest ja nii edasi ja nii edasi. Kuni näiteks raamatuni «Miks Tallinna kiirtramm valmis ei saa?» Lühidalt võiks öelda Pipi Pikksuka sõnadega, et kui oled asjadeotsija, võid leida kullakänkari, aga ka tillukese-tillukese mutri.

Nii ongi. Kui kodutöö on teid suveks arvuti taha aheldanud, siis võib olla päris hea mõte vahepeal DIGARis ringi liigelda ja end vanemapoolse eestikeelse kirjavaraga kurssi viia. Juhusliku valiku efekt on garanteeritud ning midagi põnevat peaks igale raamaturagistajale põske jääma. Arvuti taga peaks siiski olema, sest pisema ekraaniga seadmetes on need lappamisprogrammid üsna võimatud navigeerida. Nii et kes tavaliste e-raamatutega ja taskufonist/tahvlist lugemisega harjunud, harjugu julgesti ümber – väärikate teoste algupärases versioonis vaatlemine on elamuslik ning tasub toda väikest vaeva küll.

EODOPENi raames digiteeritud raamatud DIGARis: https://www.digar.ee/viewer/et/nlib-digar:421961

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles