Karl Martin Sinijärv soovitab raamatut, mis saadab kõik põrgu

Karl Martin Sinijärv
Copy
Tori põrgu on koobas Pärnu jõe vasakul kaldal, halduslikult Pärnu maakonnas Tori vallas.
Tori põrgu on koobas Pärnu jõe vasakul kaldal, halduslikult Pärnu maakonnas Tori vallas. Foto: Elmo Riig

Rahvusraamatukogu kultuurinõunik Karl Martin Sinijärv soovitab lugemiseks Marju Kõivupuu uut raamatut «Eesti põrgute lood. Põrgu pärimuses ja maastikul».

Marju Kõivupuu «Eesti põrgute lood»
Marju Kõivupuu «Eesti põrgute lood» Foto: Raamatu kaas

Marju Kõivupuu on öelnud, et teinekord tahaks kõik põrgu saata ning et selle raamatuga on tal see lõpuks õnnestunud. Tõsi mis tõsi, «Eesti põrgute lood» saadavad kõik soovijad päris paljudesse põrgutesse korraga. Põrgud asuvad üle kalli kodumaa laiali ning ringirändamist soosival aastaajal siseturismi eelistaval ajastul võiks neid üle vaadata küll. Isegi kaart on juures, ohtrast pildimaterjalist rääkimata.

Kõivupuu on kirjutaja, kes suudaks ilmselt ka rehapulgast või vihmasest ilmast paksu põneva raamatu kokku kirjutada, kui tahtmine peale tuleb, mis siis rääkida sedavõrd põnevast paigast kui põrgu. Kes veel mõistaks Eesti seest säherduse hulga põrguid välja nuuskida ja noist igaühe kohta lugusid leida või ise pajatada. Lugusid on nii lustakaid kui jubedavõitu, pärimus vaheldub pärisajalooga ja üldiselt saab meiemaise põrgustiku kohta teada kõvasti rohkem kui keskmisele kodanikule tingimata tarvis. Ehk siis – tegemist on targendava teosega ning sellisena tervitatavaga. Vaevalt, et paljud võtavad kõigi põrgute läbimise ühe hooaja ülesandeks, järelikult jätkub siin juhatust aastateks.

Tuleb igaks juhuks mainida, et üks asi, mis paljusid põrguid ühendab ja kehtib enamvähem kõigi koobaste kohta – üksi ja ettevalmistamatult ei tasu neisse ronida, sest varinguid on ette tulnud pea kõigis. Aga põrgut võibki rahumeeli eemalt vaadelda, ilus on ta ikka. Pealegi jääb müstika alles, kui pole ihusilmaga päris kõike järele kaenud.

Kõhutunne ütleb, et «Eesti põrgute lood» võib osutuda üheks populaarsemaks reisijuhiks. Rahulolust mõmisev lugeja jääb ootama raamatut Eesti taevastest…

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles