Karl Martin Sinijärv soovitab raamatut, mis ajab naerma ja paneb ka pikemalt mõtlema

Karl Martin Sinijärv
Copy
Kirjanik Jonas Jonasson.
Kirjanik Jonas Jonasson. Foto: STAR-MEDIA/Scanpix

Rahvusraamatukogu kultuurinõunik Karl Martin Sinijärv soovitab lugemiseks Jonas Jonassoni vaimukat romaani «AS Kättemaks On Magus».

Jonas Jonasson, «AS Kättemaks On Magus».
Jonas Jonasson, «AS Kättemaks On Magus». Foto: Kirjastus Varrak

Jonassoni teate ju küll. Tema kirjutas tost saja-aastasest, kellega kõik maailma asjad juhtusid. No siin on sama kolb, aga veel terake hullem. Valmistuge meelemurdjaks naerulaginaks, aga pange end triklisse ja traklisse ka muude muhedate mõtelungide jäuks.

Jonas Jonasson toimetab tuntud tasemel. Igal teisel leheküljel saab nalja. Samas igal teisel teisel nii palju ei saa, tuleb kaasa mütelda pluss mõtelda. See on muidugi kurb värk noile, kes muudkui naeru lagistada soovivad ja veedaksid meelsasti õhtu pigem Simpsonite seltsis. Kollased kollid on tõesti ägeduslikud, ent Jonassoniga veedetud aeg on kordades põnevam.

Kunst ja mustanahalised kakud ei pruugi igaühele meeltmööda esmavalik olla. Unustage ära oma tuimloomus, lugege ja rõõmustage. Jonasson oskab mingi naheda nipiga keerata ka kõige panetunuma ja paindumatuma külamehe normaalsete inimeste moodi mõtelema. Ma kuulsin jaanipäeva pidamise käigus, et Eritrea mehed teevad tööd kiiremini ja paremini kui need, kes muudkui maakeeles vinguvad. Ju nii ongi, tumedad tüübid ei äkerda su vanni vähemalt täis, pigem küsivad rentnikena, et kas tohib torusid valgendada vähäkä. Meil räpakollikesed ja talupojad, jah, tantsivad veel. Prillid ees.

Juba ainuüksi selle pärast on tegu väärika ja väärtusliku raamatuga, mis võiks olemas olla igas väiksemaks kui raamatukogus. Ja kodus ja peres.

Päriselt ja vaidlustamatult.

Pealkiri ja alapealkiri on ka väga magusad!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles