Muusik Alen Veziko soovitab kolme raamatut, mida suvel lugeda

Linda Pärn
, raamatuportaali toimetaja
Copy
Alen Veziko.
Alen Veziko. Foto: Rita Talisoo

Muusik Alen Veziko, kellel peagi toimub kontserttuur «Öö kuulub meile», soovitab sel suvel lugeda kolme raamatut. Esimene neist aitab mõista paremini iseennast, teine on lihtne ja haarav meelelahutuskirjandus ning kolmas räägib Eesti juurtest, mille juurde me peaksime ehk tagasi pöörduma, et mõista, kust me tuleme ja kuhu peaksime edasi liikuma.

«Emotsionaalne intelligentsus», Daniel Goleman

Veziko sõnul see raamat pani ta mõtlema enda käitumise üle. «Selle raamatu teeb minu jaoks huvitavaks see, et see annab vihjeid sellest, miks me teatud moodi käitume. Teatud käitumismustrid ja –mudelid tulevad lapsepõlvest, aga teatud mustrid on sisse õpitud kümnete tuhandete aastatega – kellel on hirm pimeduse ees, kellel roomajate. Kui ma seda raamatut esimest korda lugesin, hakkasin mõtlema näiteks, miks ma teatud situatsioonides ärritun. See raamat selgitab, miks me teatud olukordades nii käitume,» soovitab ta seda lugeda, et iseennast paremini mõista.

«Lohetätoveeringuga tüdruk», Stieg Larssoni triloogia

Stieg Larssoni raamatud «Tüdruk, kes mängis tulega» ja «Lohetätoveeringuga tüdruk».
Stieg Larssoni raamatud «Tüdruk, kes mängis tulega» ja «Lohetätoveeringuga tüdruk». Foto: Pm

Veziko sõnul on see kõige paremas mõttes kerge kirjandus. «Ma ei mäleta, et oleksin kunagi varem käinud raamatupoodides uurimas, millal järgmine osa raamatust ilmub. See raamat on küll paks nagu telliskivi, aga sai loetud kahe päevaga ja käisin uurimas, millal järgmine osa ilmub,» räägib ta, et raamatud olid tõeliselt kaasahaaravad, meelelahutuskirjandus kõige paremas mõttes.

See raamat tekitas temas erinevaid emotsioone – vahel tülgastust, külmavärinaid, aga ka palju rõõmu. «Kes on natukenegi mööda Rootsit käinud, siis need kohad on ju kõigil teada, millest seal räägitakse, see on alati huvitav,» märgib ta.

Ka kirjeldab raamat hästi kuningliku või suure ühiskonna elu. Rootsis on teistmoodi kui Eestis, seal on kõrgklass, millest meie väikse riigina rääkida ei saa. On kuninglikust soost inimesed, kes on mõnes mõttes kõrgemad kui seadus.

Küll aga ei soovita Veziko vaadata raamatu järgi tehtud filmi.

«Mahtra sõda»​, Eduard Vilde

Veziko meenutab, et tegu oli kohustusliku kirjandusega, mida ta luges esimest korda teismelisena. «See emotsioon, mida raamat tekitas ebaõigluse kohta... see oli esimene kord, kui tundsin raamatut lugedes nii võimast emotsiooni,» meenutab ta.

Loomulikult on hea lugeda ka ajaloolist tausta – eestlasest olemisest ja meie päritolust ning sellest, kuhu me edasi peaksime liikuma. «Ehk tasub korra juurte juurde tagasi pöörduda ja mälu natuke värskendada,» soovitab ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles