Kuidas säästa, kui raha elamisekski ei piisa? Merit Raju õppis selle selgeks

Copy
Merit Raju.
Merit Raju. Foto: Triin Maasik

Lapsele, kel on esimene piimahammas lõikunud, ei anta hambaharja kätte mitte erilises lootuses seda hammast pesta, vaid puhtalt harjumuse tekitamiseks. Selleks ajaks, kui laps hakkab kõike sööma ja hambad vajavad päriselt pesemist, on pesemine talle juba loomulik harjumus. Hea Elu enesearengufestivali üks korraldajatest Merit Raju võrdleb oma raamatus «Sõltumatu naine. 5 sammu rahalise vabaduseni» säästmist piimahammaste pesemisega - kui pole just ülemäära suurt sissetulekut, tulebki päriselt säästa kasvõi euro kaupa kuus. Lihtsalt harjumuse pärast. Kui tulevad juba nii-öelda päris hambad ehk suuremad sissetulekud, on hea harjumus juba juurdunud ja tundub loomulik midagi ka kõrvale panna. Selle pärast õpetatakse raha säästmist juba lastelegi.

Säästa saab ka väikestest sissetulekutest

«Esimene kord, kui ma täiskasvanuna teadlikult säästma hakkasin, oli tudengina Saksamaal 2001. aastal. Mul oli umbes 1000 € stipendium, aga ma elasin Hamburgis, kahe miljoni elanikuga suurlinnas, kus see võimaldas vaid üsna tagasihoidlikku elu. Paar kuud pärast kooliaasta algust kutsus mu kohalik Saksa pank mind finantsnõustamisele. Oo! Läksin puhtalt professionaalsest huvist, kuna paar kuud tagasi olin just lõpetanud pangatöö Eestis. Nad uurisid mu kontoväljavõtet mureliku pilguga ja soovitasid teha endale iga kuu alguses 100-eurone püsimakse. Säästa, kui mu kulud väga kokkuhoidliku elu juures olid tegelikult olnud suuremad kui sissetulekud. Iga kuu oli mul senini 100 eurot puudu, mitte üle jäänud!» meenutab ta. Merit võttis siiski väljakutse vastu. Sellest sai kogemus, et see on võimalik: –100st +100ni.

Merit Raju, «Sõltumatu naine. 5 sammu rahalise vabaduseni».
Merit Raju, «Sõltumatu naine. 5 sammu rahalise vabaduseni». Foto: Lihtne OÜ

Kõigepealt on oluline üldine ülevaade

Kuhu raha üldse läheb? Ja kus on valiku kohad, kas midagi on päriselt vaja? Meritil oli lemmikjäätis šokolaadi ja mandlitega, mille söömist ta piiras siis kõvasti. Veel teadis ta, et eelarves püsimiseks võib ta iga päev vaid ühe sõnumi saata. Lisaks pidi ta veel leidlik olema, kuidas püksirihma pingutada: valis sellised loengud, kuhu jõudmiseks sai minna metroosse pärast üheksat hommikul, mil pilet oli soodsam kui varahommikul, või sõitis rulluiskudega või läks hoopis tund aega jala jne. Nii oligi ta iga kuu lõpus kenasti 100-ga plussis.

Merit tõdeb, et lihtsam on muidugi kanda see summa kuu alguses oma kontolt ära, et kiusatusi tekiks vähem, ja just seda ta tegigi – kandis kuu alguses summa kogumishoiusele.

Piimahammaste harjamise ideest lähtuvalt võib säästa mistahes summa, aga investeerimisspetsialistide soovitusel võiks see olla minimaalselt 5–10%, optimaalselt 15%, ideaalis lausa 50% sissetulekutest. Ja kui su palk peaks kasvama, kuluta iga kuu maksimaalselt pool lisandunud summast elu nautimisele ja pool säästmiseks!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles