Loobumine ei ole kaotajatele: võitjad oskavad loobuda õigel ajal õigest asjast

Raili Stina Reidla
Copy
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: Shutterstock

Seth Godin kirjutab raamatus «Madalseis. Raamatuke, mis õpetab, millal loobuda (ja millal jätkata)», et tegelikult on tal tunne, et tahaks loobuda iga päev. Muidugi mitte kogu aeg, aga neid hetki on igas päevas. Igaühel esineb selliseid hetki.

«Kui oled saavutusvajadusega inimene, kes on orienteeritud eesmärkide täitmisele, oled ilmselt harjunud takistuste otsa komistama. Erialaste, eraeluliste ja isegi isikliku füüsilise vormi saavutamise või lauamängu võitmisega seotud takistuste,» nendib ta.

Apollo

Enamasti püütakse takistusi võita püsivusega

Vahel aga inimene heitub ja haarab inspireeriva kirjanduse järele, näiteks Vince Lombardi raamat soovitab: «Loobujad ei võida iial ja võitjad ei loobu iial.» Godini sõnul on see väga halb nõuanne. Võitjad loobuvad kogu aeg. Nad lihtsalt loobuvad õigel ajal õigest asjast.

Enamik inimesi loobub. Aga nad ei tee seda edukalt. Tegelikult lõikavad paljud elukutsed ja turud loobujatest isegi kasu – ühiskond eeldab loobumist. Godini sõnul ettevõtted ja organisatsioonid lausa arvestavad sellega.

Mõista loobumist soodustavaid süsteeme

Ta selgitab, et kui õpid tundma loobumist soodustavaid süsteeme, suudad neist suurem tõenäosusega ka aru saada. Kui hakkad mõistma kõige tavalisemat madalseisu, kuhu nii paljud inimesed lõksu jäävad, oled juba sammusekese lähemal sellest pääsemisele.

Erilised hüved saavad osaks vaid tillukesele osale inimestest, kes suudavad teistest ainult pisut kauem vastu pidada.

Erilised hüved saavad osaks ka sellele tillukesele osale, kel jätkub julgust varakult loobuda ja millelegi mulle keskenduda.

Mõlemal juhul on nii maailma parim olemises. Selles, et vintsutused läbi teha ja eluga teisele kaldale välja jõuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles