Illimar Pilt: iga inimene peab ennast esikohale seadma!

Raili Stina Reidla
Copy
Foto: Kadri Valsberg

Kolme lapse isa, armastav mees ja elurändurist optimist Illimar Pilt kirjutab oma raamatus «Mees 4. Kõik on võimalik» oma teekonnast isana.

Avaldame raamatust katkendi.

Tasakaal

Tänu oma nullpunktide kogemusele tean, mis on minu elus tõeliselt tähtsal kohal. Asjad ja raha on olulised, need lihtsustavad elu, kuid ei ole minu jaoks eesmärk omaette. Kui teed midagi, mida südamest armastad, kaasneb selle tegevusega peale rahulolu veel küllus. Ma olen kogenud, et asjad ei ole õnnelikuks eluks ilmtingimata vajalikud. Inimene, kes näeb õnne ainult rahas või asjades, jääbki kogu elu suuremat maja või paremat teenistust taga ajama. Kui teed seda, mida tõeliselt südamega armastad, tuleb raha ise selle juurde.

Täna sean esimesele kohale iseennast. Seda peab iga inimene tegema. Kui sa enda tervise ja vaimu eest ei hoolitse, ei ole sul rammu eha energiat teisele panustada. Seda on raske teha, sest kõik tahavad saada oma osa. Lapsed, naine, töö, sõbrad. Kuid tuleb leida tasakaal, kus sead ennast esikohale. See võib tunduda egoistlik. Kuid kui oled tervisega jännis või vaimselt tühi, pole sul teistele peale tühja pilgu või närvilise mölina midagi head pakkuda. Olen proovinud teisiti ja see lõpeb kõigile osapooltele kehvasti. Heaks näiteks võiks olla tööl läbipõlemine. Või sõprade esile toomisel oma esimese armastuse truudusetus.

Teisele kohale olen seadnud oma kaaslase. Temaga koos olen ma tervik. Pere vajab mõlemat vanemat ja kui neil on omavahel tugev suhe, läheb ka lastel hästi.

Kolmandal kohal on mul lapsed. Need tegelased üritavad igal võimalikul moel ennast selles nimekirjas üles poole upitada. Mõeldakse ikka igasuguseid trikke välja, et me ei saaks Katuga üks-ühele aega veeta. Lahjemad trikid täna on öised õhuhäired Elanora poolt. Lõpuks lööd käega ja selle asemel, et naise kaisus nurru lüüa, magad hoopis lapse kõrval või noh üritad seda teha. Sest pool ööd pead ennast kaitsma siplevat jalgade eest, mis imelise täpsusega ribikontide vahele sihitakse. On ka hullemaid juhtumeid, kus me oleme planeerinud ühist deiti. Siis vaadatakse, et oot-oot! Nii need asjad ikka ei käi, lähete siin mõnusalt aega veetma ILMA MEIETA! Kui muu jauramine ei aita, siis viimases hädas pressib keegi lastest endale 39 palavikku välja või mõne muu haiguse.

Neljas koht on töö. See tegelane on selline salakaval tegelinski, kes oskab märkamatult endale igal ajahetkel tähelepanu krahmata. Õnneks on teda vähemalt minul kõige lihtsam ohjata. Läbipõlemise kogemused seoses tööga on olnud piisavalt valusad. Kui töö muutub liiga pealetükkivaks, tuleb see lihtsalt väe võimuga kinnisesse tuppa lukustada. Tavaliselt saadab ta selle peale vastutustunde mind seespidiselt kriipima. Tuleb ka sellelt karvupidi turjast kinni haarata ja tööga samasse ruumi saata.

Viiendal kohal on mul täna õlejäänud perekond ja sõbrad. Elu on näidanud, et kui sul on toetav pere ja tõelised sõbrad, siis ei kao nad mitte kuhugi, kui pole ka pikalt üksteisega suhelnud.

Tegelikult seda erilisemad need kokkupuuted on, kui harvem toimuvad. Minu tulevikuplaan on elu nõnda korraldada, et viie-kuue aasta pärast oleks nende positsioon enne tööd.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles