Mis on elu mõte ja kuidas seda leida?

Raili Stina Reidla
Copy
Heike Pettinen
Heike Pettinen Foto: Rita Talisoo

Raamatu «Tänulikkus. Sinu õnne võti» autor ja Memme Majutuse perenaine Heike Pettinen räägib, et otsis elu mõtet kaua ja avastas, et tema jaoks on elu mõte areng. Kogeda ja õppida uusi oskusi, tarkuseteri, avastada iseend ja tunda rõõmu väikestest igapäevastest asjadest.

Sa kas kasvad või kahaned

«Oletame, et sinu soovunistus on leida armastav mees, saada lapsi, olla hoitud ja teha samas ka karjääri alal, mis silma särama paneb. Kogu sinu fookus on nendel eesmärkidel. Suure tõenäosusega saavadki need täidetud. Kuidas edasi? Kas see ongi kõik? Eesmärk täidetud ja täiskäiguga kuldse vanaduseni? Kaugel sellest,» märgib Pettinen ja lisab, et elu üks seadusi on, et sa kas kasvad või kahaned. Kui tunned rahutust, on väga normaalne ihata paremat, unistada suuremalt ja jõuda kaugemale. Selline käitumismuster on inimloomusele omane. See on meile sisse kodeeritud. Ära hoia ennast tagasi!

Võtame uue eesmärgi ja kogu teekond algab otsast peale. Pettinen ütleb, et nii peabki! Kui rahuldud ühe eesmärgiga, ihaled aga enamat, siis soovide allasurumine tekitab hinges rahutuse, ilmnevad haigused, peresuhted halvenevad ning a hääbud vaikselt. Hing karjub: «Ma tahan elada, avastada, kogeda!» Ratsionaalne mõistus teatab pragmaatiliselt: «Ah, mida sa virised, sul on juba kõik, mida soovisid, ole rahul sellega, mis sul on.»

Ta kinnitab, et pensioni ootamine ei ole kindlasti lahendus. Elu on alati ees, mitte möödas!

 

Mõtteharjutus, mida kodus teha:

  • Esmalt kirjelda oma elu nii, nagu see praegu on ja siis elu, millest unistad. Sellisena, mida päriselt elada soovid!
  • Nüüd tõmba rist peale oma praeguse elu kirjeldusele ja loe iga päev vähemalt kord oma unistuste elu kirjeldust! Kujutle end oma unistustesse!
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles