Tiina Kuuler esitles uut «Koduveini aabitsat»

Raili Stina Reidla
Copy
Tiina Kuuleri uue raamatu esitlus.
Tiina Kuuleri uue raamatu esitlus. Foto: Daisy Lappard

Eesti Väikepruulijate Liitu kuuluva Valgejõe Veinivilla perenaine Tiina Kuuler esitles Väikepruulijate Festivalill uut «Koduveini aabitsat». Põhjalik käsiraamat jagab õpetusi koduseks veini- ja siidriteoks ning tutvustab laiemalt Eesti veinikultuuri ning väiketootjaid.

Raamatu autori, Tiina Kuuleri sõnul on vastilmunud «Koduveini aabits» varasemate versioonide 5. ja oluliselt täiendatud trükk.

«Põhjalikule koduveiniõpetusele on lisatud siidrite ja vahuveinide tegemise peatükid. Lisaks on veel palju uut materjali, näiteks tutvustan oma raamatus veinitegemise äppe ja kirjutan levinumatest vigadest ning tõrgetest, millega inimesed veiniteol kokku puutuvad. Seda, et Eestist on saanud veinimaa, kinnitab aga peatükk «Eesti Veinitee». Veinihuviline saab sealt teavet 19 veinimaja ja kahe siidritootja kohta,» tutvustas Tiina Kuuler raamatu uuenenud sisu.

Raamatust ei puudu ka veini- ja siidriretseptid, muu hulgas annab autor juhiseid jääsiidri tegemiseks. Peatükist «Veiniga kokkamine» leiab õpetusi ja ideid, kuidas kasutada veini toidutegemise juures.

Valgejõe Veinivilla perenaine Tiina Kuuler on diplomeeritud sommeljee, kel on üle 15 aasta veinitegemise kogemust. «Tihti arvatakse, et koduvein on väga magus ja käärib kaua, hiljem tekitab hirmsat peavalu. Tegelikult saab õigete töövõtete-vahenditega puhta, klaari ning soovi korral ka täiesti kuiva veini,» kinnitas Kuuler.

««Koduveini aabits» ongi lühike õpetus sellest, mida algajad koduveinitegijad peaksid teadma: millest veini valmistada, milliseid tarvikuid ja pärmi kasutada, kuidas käärimine lõpetada.»

Veinivilla perenaise sõnul on inimeste huvi koduse veinitegemise vastu suur, mida näitab ka varasemate «Koduveini aabitsate» müügiedu.

«Koduveini maine on aastatega tublisti tõusnud. Kui varasemalt oldi harjunud koduveinist mõtlema kui veidi kahtlasest hägusest vedelikust, mida pruugiti külapoe taga või sünnipäevapeo lõpujoogiks, siis nüüd võin kinnitada, et Eesti kodudes tehakse restoranikõlbulikke jooke,» kinnitas Tiina Kuuler, kes aastaid korraldanud ka koduveinikonkurssi.

«Loodame, et uus raamat annab mõnegi hea nipi juba kogenud tegijale ning toob juurde uusi koduveinimeistreid.»

Kuuleri sõnul on kõik praegused veini- ja siidritalude omanikud olnud alguses hobitegijad.

Uue «Koduveini aabitsa» tiraaž on 900 eksemplari ja raamatut müüakse Apollo kauplustes. «Koduveini aabitsat» kirjastab Hea Lugu.

Raamatu avalik esitlus toimus 9.juuli õhtul Balti Jaama Turul Õhtuväljakul toimuval Eesti Väikepruulijate Festivalil, kus kõigil soovijatel oli võimalik soetada autori signeeritud raamat ja degusteerida Valgejõe Veinivilla jooke.

Eesti Väikepruulijate Festivalil 9.-10. juulil tutvustavad oma toodangut väiketootjad üle Eesti. Festivali külastajad saavad tutvuda joogivalmistamise telgitagustega, toimuvad ekspertide, sommeljeede ja pruulmeistrite vestlusringid ja töötoad, võistlused sommeljeedele. Festivali kulminatsiooniks on tänavuse hobitegijate koduõllekonkurssi võitjate väljakuulutamine ning autasustamine 10. juulil kell 15.30.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles