RAAMATUSOOVITUS ⟩ Loodusterapeut Mai-Liis Kivistik: inimest aitab paremini mõista... uitnärv!

Copy
Mai-Liis Kivistik
Mai-Liis Kivistik Foto: Triin Maasik

Herbazeni looja, joogatreener ja loodusterapeut Mai-Liis Kivistik sõnab, et Stanley Rosenbergi raamat «Uitnärvi ravijõu rakendamine» annab uutmoodi lähenemise inimese tervisele läbi kehateraapia. Elutähtis uitnärv on see, kes loob organismis võime nii sügavalt lõdvestuda kui ohu korral kohe reageerida. Selle häiritud olek võib põhjustada paljusid haigusi, kuid luues tasakaal on võimalik ravida neist enamust.

Uitnärvi talitus võib mõjutada mitmete terviseprobleemide tekkimist

Mitmed psüühilised ja füüsilised nähud ärevusest kuni seljavalu või migreenini annavad kinnitust, et uitnärvi talitusega pole kõik korras. Raamatus on mitmeid häid harjutusi, mis õpetavad lihtsate harjutuste abil reguleerima oma uitnärvi, et jõuda päriselt soovitud terviseprobleemi leevenduseni. 

«Näojooga treenerina oli eriti põnev näolihaste ja miimika osa. Näolihased on struktureeritud silmade, ninasõõrmete ja suu avavuste ümber. Sõõrikukujulistele lihastele kinnituvad ristkülikukujulised lihased, mis tõmbavad neid laiemalt lahti - silmad saavad rohkem valgust, ninasõõrmed ja suu rohkem õhku. Kui meie silmad on rohkem lahti, siis kuuleme ka paremini ehk nägemise ja kuulmise närvid on omavahel seotud. Meil on näoväljendusi kahte liiki - näole teadlikult manatud ja automaatsed reageeringud, mida saame jagada omakorda kolmeks,» räägib Kivistik.

Esimene on krooniliste pingete muster, mis väljendub sügavate kortsudena. Teine on emotsionaalse pinge muster, mis väljendab meeleolu, milles parasjagu viibime. Eesmärk on kaaslasele oma seisundit edastada. Kolmas tüüp on kiire lihaste pinge muutus, mis toimub siis, kui oleme mugavustsoonis ja suhtleme hea sõbraga. 

Me kipume mõtlema inimestest kui muutumatutest isiksustest, kuid see, kuidas nad teistega suhtlevad, mõjutab Kivistiku sõnul nende meeleolu, mis omakorda oleneb seisundist, milles nende autonoomne närvisüsteem parajasti on. 

Kaela ja turja pingete põhjus võib olla üllatav

Kaela- ja turjapinged või valu ei ole kindlasti kellelegi võõras. Põhjus võib olla üllatav! Ettepoole hoidva pea korral on kuklaaluse kolmnurga lihased pinges, et hoida lõuga rinnale vajumast. Me aga hoiame neid lihaseid pinges, sest oleme harjunud telefonis pidevalt midagi lugema või trükkima. Kui need lihased pidevalt töötavad, siis tõmbuvad need üha enam pingesse ja väheneb ajutüvesse verevool. See surve kuklaalustele närvidele avaldub tihti valuna kaela tagaosas. Ka astmaatikutel on sama probleem, kuid nende elukvaliteet võib kiirelt paraneda juba sellest, kui nad sirutavad oma peahoiakut.

Mai-Liis Kivistik sõnab, et kõik on alati seoses ja uitnärv on üks põnev osa inimese käsitlemisel ning sügavamal mõistmisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles