Eesti Kirjandusmuuseumi teadlased arutavad usundi, innovatsiooni ning unenägude mõistmise ja mõtestamise üle

Linda Pärn
, raamatuportaali toimetaja
Copy
Aija Sakova.
Aija Sakova. Foto: Kristjan Teedema

Reedel ja laupäeval, 13.–14. augustini toimub Paides järjekordne arvamusfestival, kus teadusala kolmel erineval arutelul saab kohtuda ka Eesti Kirjandusmuuseumi teadlastega.

Arvamusfestivali Teadusala, mis toob sel aastal külastajateni üheksa erinevat arutelu, kureerib eri asutuste töötajatest koosnev konsortsium, mille töös osales 2021. aastal mitu kirjandusmuuseumi kolleegi.

Tänavu saab Eesti Kirjandusmuuseumi teadlastega kohtuda koguni kolmel arutelul: «Mitu usku mahub Eestisse», «Kuhu me läheme, kui me magame?» ja «Kuidas tõlkida humanitaariat innovatsiooni keelde?».

Eesti usulist kirevust ja püsihoiakuid ning -väärtusi analüüsival arutelelul osalevad teiste hulgas usundiuurija ja religiooniarheoloog, Eesti Kirjandusmuuseumi juhtivteadur Tõnno Jonuks ning usundiuurija ja vanemteadur Reet Hiiemäe.

Une ja unenägude tähtsust lahkavad teiste hulgas folklorist ja usundiuurija, Eesti-uuringute Tippkeskuse juht ning kirjandusmuuseumi juhtivteadur Mare Kõiva ning luuletaja ja Eesti Kirjandusmuuseumi kirjandusteaduse suvekooli üks peakorraldajaid Krista Ojasaar. Arutelu juhib kirjandusteadlane ja vanemteadur Aija Sakova. Viimane aitab ka mõtestada humanitaaria ja innovatsiooni omavahelisi suhteid ning küsib, kuidas paremini mõtestada humanitaarteaduste valdkonna tähendusloomet ja sissevaateid innovatsiooni ja teadmussiirde keeles.

Ka varasematel aastatel on kirjandusmuuseumi kolleegid olnud aktiivsed ühiskonna ja teaduse omavahelisi suhteid käsitlevate arutelude algatamisel ning neis osalemisel. 2020. aastal osales folklorist Mari Sarv Teadusala telgis arutelul «Akadeemilised lõhed: ebavõrdsus Eesti teaduses ja kõrghariduses» ning Aija Sakova Digikultuurialal vestluses «Milleks ja kellele digiraamatud?». 2019. aastal korraldati ja osaleti vestlusel «Sidus Eesti: teadlase roll ja vastutus». Viimase kirjalik versioon «Muutunud maailm, probleemide nõiaring ja teadlase vastutus» on ilmunud ka Sirbis.

Arvamusfestivali Teadusala kogukava leiab nii festivali kodulehelt (märksõna «Teadusala») kui ka Teadusala Facebooki lehelt.

Eesti Kirjandusmuuseumi kolleegid Arvamusfestivali teadusala aruteludel:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles