Just see on imede valem, mille abil suurmehed on oma unistused täitnud

Copy
Elvis Presley.
Elvis Presley. Foto: Imago stock&people/ Scanpix

Million Mindseti kirjastatud raamatus «Imede valem» jagab autor Hal Elrod teadmist, mida on sajandeid kasutatud ka esmalt ilmvõimatuna näivate tulemuste saavutamiseks.

Sama strateegiat kasutades on autor ka ise teiste uskumatute eesmärkide täitmise kõrval saanud mitmesajamiljonilise aastamüügiga müügimeheks, jooksnud ultramaratoni pärast ülirasket autoõnnetust, kuigi talle öeldi, et ta ei hakka enam kunagi käima, ja paranenud haruldasest vähivormist, kuigi talle ei antud palju elulootust.

Kas teadsid, et…

· 27 kirjastust keeldus Dr. Seussi esimest raamatut avaldamast. Pärast seda on ta edukalt avaldanud üle 60 teose, mida on müüdud üle 600 miljoni eksemplari.

· Vincent van Gogh müüs eluajal vaid ühe maali ühele sõbrale, end jätkas maalimist. Ta jõudis luua üle 800 taiese, millest igaüks maksab nüüd miljoneid dollareid.

· Mitmeti andekas kirjanik, näitleja, produtsent ja režissöör Tyler Perry laostus, kui tema esimene näidend kukkus läbi (ehkki tal polnud ka enne eriti palju raha). Ta ei andnud alla, rühkis edasi ning täiendas ja lavastas seda aina uuesti, elades ise aeg- ajalt autos. Kulus kuus aastat, kuid lõpuks – lõpuks – lõi näidend läbi ning tema karjäär sööstis raketina taevasse. Tema netoväärtus on nüüd kasvanud sadade miljonite dollariteni.

· Walt Disney lasti ajalehetöölt lahti, sest tal polnud ühtegi head ideed, ning pärast seda asutas ta maailma ühe kõigi aegade edukaima loomestuudio.

· Elvis Presleyle öeldi pärast prooviesinemist Grand Ole Oprys, et ta peaks rekajuhitööle naasma. Ta eiras seda soovitust ning temast sai muusikaikoon.

· Michael Jordan jäeti keskkooli korvpallimeeskonnast välja, misjärel ta liitus Chicago Bullsiga ning sai korvpallitäheks.

Hal Elrod, «Imede valem».
Hal Elrod, «Imede valem». Foto: Million Mindset

«Dr.Seuss jätkas kirjutamist. Babe Ruth mängis pesapalli edasi. Van Gogh jätkas maalimist. Tyler Perry aina lavastas. Walt Disney ei lakanud unistamast. Elvis Presley ei jätnud laulmist. Michael Jordan loopis sopsu edasi. Miks ometi? Mis neid tagant kannustas? Paljud saavutasid edu alles hulga aastaid pärast esimest katsetust. Mõni jõudis vahepeal rahatukski jääda. Mingil ajal pidid nad endas kahtlema nagu kõik teised. Miks – võib-olla on parem küsida, kuidas – üritasid nad korduvalt läbikukkumisest hoolimata üha uuesti? Ainus vastus, mille olen suutnud välja mõelda ning mis neid kõiki ühendab, on vankumatu usu säilitamine,» kirjutab Elrod.

Imede valem koosneb tema sõnul kahest otsusest, mis tuleb teha ja millele pika aja jooksul kindlaks jääda: uskuda vankumatult ja pingutada erakordselt. Kui otsustad neid järgida, teevad need kaks otsust su edu märgatavalt tõenäolisemaks. Need ei taga sulle edu ega koonda mingit võlujõudu, mis meelitab soovitud tulemuse ligi. Asi on palju pragmaatilisem.

«Mida rohkem tegutsed, seda suuremad on eduvõimalused ning seda suuremaks paisuvad su võimekus ja tõhusus. Mistahes eesmärgi poole püüeldes hakkab võimalik tõenäoliseks muunduma ning saab aja jooksul möödapääsmatuks. See teebki elu imetabaseks,» kinnitab ta.

Need lood pajatavad Elrodi sõnul, et edu ei kuku peaaegu kunagi lihtsalt sülle ning otseteid ei ole. Ainus variant on aina edasi minna ning usku säilitada. Ükski neist inimestest poleks sedavõrd suurt karjääri teinud, kui nad oleksid lubanud tagasilöökidel oma visiooni varjutada ja usku kõigutada. Enne edu saavutamist toitis nende pingutusi pelk usk. Nad otsustasid säilitada selget, vaprat ja vankumatut usku. Selles peatükis arutame, kuidas saad vankumatut usku arendada ja kasutada.

Kuidas tekitada vankumatu usk?

Usk on tabamatu. Elrod tõdeb, et seda on raske tekitada, sest definitsiooni järgi ei vaja usk tõestust. Sestap tundubki see käsitamatu, võib-olla isegi ebausaldusväärne. Inimesed räägivad usust sageli mõne soovimatu asjaga seoses. Meile öeldakse: «Lihtsalt usu, et see kohutav lugu juhtus põhjusega». Või: «Usu asjade paranemisse.» Niisugune usk võib korraks tuju parandada.

«Mina räägin teistsugusest usust. Räägin usust sinu võimaluste kontekstis: sinu võimest ületada mistahes ebaõnne ning saata korda käegakatsutavaid mõõdetavaid imesid. Kuid ka see tundub esmapilgul kättesaamatu ja mitte eriti usaldusväärne. Usk eeldab meie tüüpilisest skeptilisest loomusest ära pööramist. Tuleb möönda, et vankumatu usk, mis on pool imede valemit, pole sugugi loomulik. Inimesed ei sünni vankumatu usuga. See pole loomupärane. See pole tunnetuslik. Vastupidi, see on loodud teadliku otsusega ning seda hoitakse sihilikult alal. Iga käegakatsutav mõõdetav ime saab alguse kellegi usust selle võimalikkusesse. Usku aitab säilitada jätkuv erakordne pingutus, kuni ime saab teoks, võtku see kui kaua tahes. Üks otsuse vankumatut usku säilitada eelis on selle võime igasugune negatiivne sisekõne ümber pöörata ning pääseda ligi meelelaadile, mis on enamikule kättesaamatu,» kirjutab Elrod.

Ta rõhutab, et vankumatult uskuda on iga imetegija esimene otsus, mida ta teeb elu jooksul aina uuesti. Seda otsust teadlikult ja korduvalt langetades saab sellest põhihoiak katsumiste ja võimaluste suhtes. Tippsaavutajaid kirjeldades tähistab vankumatut usku mitu väljendit, nagu piiritu eneseusk, ülim enesekindlus või kuulikindel veendumus. Kuidas sa seda ka ei nimetaks, ei leia sa eales ühtegi imetegijat, kel ei oleks seda hoiakut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles