Karl Martin Sinijärv soovitab argitraagilist artiklikogumikku

Karl Martin Sinijärv
Copy
Jüri Kolk.
Jüri Kolk. Foto: Alar Madisson/Eesti Kirjandusmuuseum

Rahvusraamatukogu kultuurinõunik Karl Martin Sinijärv soovitab lugemiseks Jüri Kolgi artiklikogumikku «Argitraagikaid ja teisi artikleid».

Jüri Kolk, «Argitraagikaid ja teisi artikleid».
Jüri Kolk, «Argitraagikaid ja teisi artikleid». Foto: Raamat

Aimugi pole mul, kui palju tegelikult loetakse kogumikke, mis kokku pandud aastate jooksul ajakirjanduses ilmunud kirjatükkidest. Ega neid väga palju ei ilmutata ka. Eriti just žanri, mida saab pidada millekski veste, mõlgutuse, essee, artikli, kolumni vahepealseks. Mulle nad meeldivad, kui vähegi tegu kirjutajaga, kes moel või teisel silma ja meelde jäänud. On hea, kui nii-ütelda ühekordseks kasutamiseks loodud lood kohtuvad ühiste kaante vahel. Nad hakkavadki teistmoodi kõlama. Ja üldjuhul paremini.

Eriti tore, kui autoriks on kirjanik. Teatava regulaarsusega arvamuslugude avaldamisel on alati see nõks juures, et ka parimatel ei tule alati tähtajaks parimat mõtet pähe, kirjutada ent tuleb. Kirjanikul on siinkohal teatav eelis – kirjanik suudab verbaalses mõttes vajadusel ka kivist vett välja väänata ning luua ka keskpärase mõtte baasil nauditava tulemuse. Olgu või sõnastuslikust vaatenurgast. See «mitte mis, vaid kuidas» on kirjutamise juures oluline osaoskus. Nõnda on alati sula rõõm lugeda näiteks Mihkel Muti või Jaak Jõerüüdi kirjutisi. Isegi kui nad parajasti kõige säravamast või originaalsemast ideest ei lähtu, valdavad nad taustu ja vormistavad võluva lugemise. Jüri Kolk näikse samasse kildkonda kuuluvat – oma parimatel hetkedel on ta vaimustav ja nõrgematel lehekülgedel leiab ta ikka mõne kavala konksu või elulise seiga, mille abil jutt maitsvaks küpsetada. Soovitan lugeda ja teha kena ränd läbi kümne hiljutise aasta tekstide.

Kolk ise kirjutab lugemise kohta: «Lugemine ei ole pühalik tegevus, milleks peab aega võtma, lokid pähe tegema ja lipsu ette siduma. Lugemine on umbes nagu söömine: seda tuleb teha regulaarselt, muidu jääb miski kängu. Ja kui te seda juba teete, küllap õpite ka nautima.» Lugegem siis!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles