Liivi Muuseumi kirjandusfestival vaatab nüüdiskirjandusega tõtt

Copy
Pildil Liivi Muuseumi juhataja Mari Niitra.
Pildil Liivi Muuseumi juhataja Mari Niitra. Foto: Margus Ansu

21. augustil toimub Liivi Muuseumis Alatskivil festival Eesti Kirjanik 2021, mille teemaks on tänavu «Kirjanduse silmad». Festivalil tuleb jutuks, mida seletab eesti kirjanduse silm? Ja mida ei seleta? Kus lööb kirjandus silmad maha? Kuidas on lood kirjanike lühi- ja kaugnägelikkusega? Aga kõõrdsilmsusega? Kas julgeme märgata palki enda silmas?

Festival algab kell 14. Oma luulet esitavad Triin Paja, Berit Kaschan, Igor Kotjuh, Jürgen Rooste jt. Vestlusringis arutleb kirjanduskriitik Joosep Susi luuletajatega eesti nüüdisluule vaatepunktidest, Igor Kotjuh ja Mihkel Kunnus kaardistavad eestivene pilku eesti kirjanduses.

Eva Koffiga tuleb juttu tema uuest romaanist «Kirgas uni», kus tänapäeva Eesti tegelikkus põimub unenäoliste olukordadega, teaduslik seletusviis põrkub seletamatuga. Erinevad tegelased, olgu tegemist neuroteadlase, kristallienergia usku esoteeriku või lapsega, aitavad igaüks avada inimeseks olemise mõistatust.

Meelis Friedenthali jutukogumik «Kõik äratatakse ellu» kujutab elutunnetust, mis tänapäeva inimese jaoks on üpris ootamatu. Friedenthal on süüvinud varauusaegsete inimeste maailmapilti ning annab seda edasi ehmatava usutavusega. Tema lugudes elavad inimestega kõrvuti erinevad deemonid ning leiavad aset uskumatud metamorfoosid. Kirjanikega vestlevad Mari Niitra ja Mihkel Kunnus.

Muusikalise etteastega astub üles Sensatsiooniline Tartu Kevadbänd ning õhtu päädib Jürgen Rooste ja džässmuusik Paul Danieli jämmiga. Antakse välja aasta kirjaniku tiitel.

Festivalile eelneb kl 12 Berit Kaschani kirjutamise töötuba, vajalik on etteregistreerimine. Lastele on sisse seatud lugemis- ja tegeluspesa. Kohapeal töötab puhvet, õhtuks köetakse suitsusauna ning soovi korral on võimalik muuseumi territooriumil telkida. Festival toimub Kultuurkapitali toetusel ja on tasuta, järgitakse külastajate turvalisuse nõudeid. Kohale palutakse tulla tervena ja olla valmis seda ka tõendama.

Festivali programm

Kl 12-14 Berit Kaschani kirjutamise töötuba (etteregistreerimisega, maksumus 10 eurot, üksikud vabad kohad)

14.00 festivali avamine

Triin Paja ja Joosep Susi

14.30 luulet esitavad Triin Paja, Berit Kaschan jt

15.30 Jürgen Rooste, Berit Kaschan, Jooseps Susi vestlusringis «Kus on luule silmad?»

17.00 Eva Koffiga kõneleb romaanist «Kirgas uni» Mari Niitra

18.30 Igor Kotjuh ja Mihkel Kunnus eestivene pilgust

19.30 vaba lava

20.00 Meelis Friedenthaliga kõneleb jutukogust «Kõik äratatakse ellu» Mihkel Kunnus

21.00 Sensatsiooniline Tartu Kevadbänd

21.30 Jürgen Rooste ja Paul Daniel

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles