10 tõetera, kuidas tähelepanu hallata ja oma elu juhtida

Linda Pärn
, raamatuportaali toimetaja
Copy
Foto: Shutterstock

Istud laua taha, et tööd teha… telefonist kostab märguanne. Kavatsed tööd jätkata… kolleeg koputab õlale, et veidi juttu ajada. Kodus libistavad pereliikmed nutiseadmete ekraane… keegi ei räägi päevast või elamustest. Möödub järjekordne päev ja ka seekord pole sa jõudnud teha seda, mida plaanisid. Mida kõike suudaksid ära teha, kui saaksid keskenduda?

Kui oleksid «segamatu»? Tehnoloogiaettevõtja, koolitaja ja Stanfordi ärikooli endine lektor Nir Eyal selgitab raamatus «Segamatu: Kuidas hallata tähelepanu ja juhtida oma elu», miks probleemi ei saa lahendada lihtsalt seadmete sahtlisse panekuga.

Siin on 10 tõetera Nir Eyali ja Julie Li raamatust «Segamatu».

1. Meelepärase elu elamine nõuab mitte üksnes õigete asjade tegemist, vaid muudab vältimatuks ka niisuguste asjade mittetegemise, mida hiljem kahetseme.

2. Õpi ebamugavustundega toime tulema, mitte ära püüa segajate abil selle eest põgeneda.

3. Lõpeta himude aktiivne allasurumine – see muudab need üksnes tugevamaks. Selle asemel jälgi neid tähelepanekulikult ja lase neil hääbuda.

4. Mõtesta ülesanne ümber. Muuda see mänguks, pöörates sellele «napakat, koguni absurdset» tähelepanu. Otsi teadlikult uudsust.

5. Kavanda aeg iseenda jaoks. Planeeri sisendid, ning tulemid järgnevad.

6. Kaitse oma keskendumist. Anna märku, kui sa ei taha, et sind praegu segatakse.

7. Vähemate e-kirjade saamiseks saada välja vähem e-kirju. E-posti kontrollides märgi iga sõnumi juurde, millal see vajab vastamist ning vasta ettenähtud ajal.

8. Rühmavestlusi pidades astu vestlusesse ja välju sealt ettemääratud ajal. Kaasa vestlusesse üksnes vajalikud inimesed ja ära kasuta vestlust valjusti mõtlemiseks.

9. Lülita töölaua märguanded välja. Eemalda oma tööruumist võimalikud segajad.

10. Muuda koosolekute kokkukutsumine raskemaks. Kui päevakava pole, ei tule ka koosolekut. Koosolekud on mõeldud üksmeele saavutamiseks, mitte probleemide lahendamiseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles