Marek Vahula uus raamat portreteerib Eesti loodusinimesi

Copy
Marek Vahula.
Marek Vahula. Foto: Erakogu

Loodusinimeste ja lugude koguja Marek Vahula andis välja uue raamatu. «Minu Mehed ja Minu Naised I» sisaldab 72 intervjuud loodusinimestega. Alljärgnevalt tutvustab autor oma teost ise.

Marek Vahula, «Minu Mehed ja Minu Naised I».
Marek Vahula, «Minu Mehed ja Minu Naised I». Foto: Raamat

Autor intervjueerib Eesti loodusinimesi. Kõigile esitab ta ühesugused tüüpküsimused ja iga looduspersoon vastab ja kujundabki endast kui loodusinimesest isikuportree. Saab teada peaaegu et kõike 72st looduspersoonist ja nende loost, mõtetest, teekonnast, seda Eesti loodus ja looduskaitse maastikel. Lisaks kaunistab teksti iga küsitletava persooni värvifoto. Eesti loodusinimeste maastiku parimad palad annab teos edasi ja seda igaühe enda vastustena, kuni heade mõtete, fraasideni ja tulevikuvisioonini välja. Sobiv lugemisvara just loodussõpradele endile.

Lugude juurde minek

Lugude jahimees, kes ka üheskoos oma leitud looduslugudega Neerutimaal ringi kord uitas, tundis end seal siiski üpriski üksildasena. Pikemad ja lühemad käigud tõidki pikemad ja lühemad looduspalakesed tema kirjakausta, kuid peategelane seal oli kas mõni neljajalgne või suleline või hoopiski lugude jahimees ise. Kõige suuremat lugude saaki jahtis väikene jahimees eemalasuvatest Neeruti mägedest ja siiski ei olnud mitte üheski lookeses mitte ühtegi teist inimest leida, peale jahimehe enda. Uues metsavahis tahtis ta  endale sõpra leida ning metsavahi sõbras samuti. Metsavahi sõbraks oli Kuresöödi habemik Avo Mumm ja üheskoos metsavaht Toomas Talvega olid nad paras paar, kellega sõbrustamas hakata käima. Mägise maa käigud olidki leidnud uued lugude tegelased ja pikk sõprus kolme mehe vahel oligi alanud. Soe sõpruse lugu, mis mind nendega tuttavaks tegi ja esimesed loodusinimesed mulle sõpradeks valmis tegi. Lugudeahne jahimees ei jätnud ka edaspidi uusi inimesi kirjaridadesse põimimata ja mitmekesine ning sümpaatne loodusinimeste maastik saigi mul otsast lõpuni läbi käidud, kuni otsustasin portreelugusid hakata kokku koguma ja siin nad nüüd ongi, igaühes inimest ennast ja tema lugu sees. Igale portreteeritavale esitasin ma ühed ja samasugused tüüpküsimused ning igaüks oma vastustega kujundaski enda kui loodusinimese portree.

Esitatud küsimused olid järgmised:

· Sinu moto või mõni ilus fraas, mis sind kui loodusinimest kõige paremini iseloomustab?

· Kas oled nii-öelda sündinud looduslaps või on sind keegi või miski mõjutanud? Kui siis kes ja kui siis mis?

· Sinu alguse edasine käik, keskkool ja loodushuvi, ülikool ja loodushuvi. Milles sinu loodushuvi siis väljendus?

· Sinu praktiline ehk töine teekond looduses ja looduskaitses?

· Sinu olulisemad saavutused looduses ja looduskaitses on millised?

· Oled praegu ... aastane. Milline on sinu tulevikuvisioon? On sul veel suuri täitumata unistusi, hiiglaslikke ambitsioone, hiigelsuuri eesmärke, plaane, fantastilisi ideid?

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles