Karl Martin Sinijärv soovitab raamatut, mille peale aju vaid mõnuleb

Karl Martin Sinijärv
Copy
Foto: Shutterstock

Rahvusraamatukogu kultuurinõunik Karl Martin Sinijärv soovitab lugemiseks Anders Hanseni ja Mats Wänbladi raamatut «Juuniori tugev aju».

Anders Hansen, Mats Wänblad, «Juuniori tugev aju».
Anders Hansen, Mats Wänblad, «Juuniori tugev aju». Foto: Raamat

Eneseabiõpikuid on targem mitte arvustada ega tutvustada. Nendega on kaks võimalust – kas saab abi või ei saa. Ning täiesti võimatu on ennustada, misuke inimene misukesest raamatust abi võib saada. Üks on muidugi kindel – igasugune lugemine treenib ja tarvitab aju ning sellisena on ka kõige niruma eneseabiõpiku lugemine ilmselt parem kui üldse mitte midagi lugeda. Mida iganes inimene ka ei loeks, on ta alati oma meeltes toimuva superfilmi stsenarist, režissöör, peaosaline, helilooja, kostüümikunstnik, operaator, produtsent ja nii edasi ja nii edasi – seega loovisik ja jumalikkusele määratlusjärgselt meelepärane indiviid. Lõpetavad ju ka Hansen ja Wänblad oma raamatu järgmiselt: «Nüüd võib-olla mõtled, kas aju suhtes poleks olnud targem kogu selle aja hoopis mõnda raamatut lugeda. Aga oot-oot… seda sa ju praegu tegidki. Seda ka.»

Sisuliselt on «Juuniori tugev aju» psühhiaater Anders Hanseni menuraamatu «Tugev aju» lastekirjanik Mats Wänbladi abiga noortepärastet versioon. Ent sellisena täiesti (ja eeskätt) loetav ka juunioridest veidike seeniorimatele. Ehk siis vanematele ja miks mitte vanavanematele. Lisaks läbivale mõttearendusele, kuidas igasugune ihuliigutamine ka mõtte etemini liikuma paneb, saab siit kena sissevaate inimese (ja eriti just nooremat sorti inimese) aju ning mõttetegevuse toimimisse. Usun, et vanemat sorti inimene mõistab teost lugenuna nooremat sorti inimest märksa paremini. Ning miks mitte ka vastupidi. Seeniorid võivad võtta ja tihedama variandi läbi lugeda. Aju vaid mõnuleks seepeale!

Heas mõttes üldhariv teos, mis need, kes juba mõtlevad, paremini mõtlema võib aidata. Nood, kes veel ei mõtle, kuid lugeda siiski oskavad, võivad mõtlemise harrastamisele sammukese lähemale jõuda. Midagi paneb see raamat liikuma, ja võib-olla isegi kedagi. Näiteks meid?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles