Sinijärv soovitab: iga optimist, kel kavas mõni kohvik avada, peaks selle raamatu läbi lugema

Karl Martin Sinijärv
Copy
Rauno Schults Tuigo koolimaja juures.
Rauno Schults Tuigo koolimaja juures. Foto: Margus Ansu

Rahvusraamatukogu kultuurinõunik Karl Martin Sinijärv soovitab lugemiseks Rauno Schultsi raamatut «Suur Muna».

Rauno Schults, «Suur Muna».
Rauno Schults, «Suur Muna». Foto: Raamat

Mõni raamat jookseb ise kätte ja tahab, et ta läbi loetaks. Käisin perega mineva nädal Pära-Eesti mõnusas kagunurgas ning pärast riigi kõrgeima tipu võtmist tuli muidugi väheke hinge tõmmata ja keha kinnitada. Seda võimaldavad head inimesed, kes otse Suure Munamäe jalamile on kergitanud kauni kõrtsi kohakohase pealkirjaga «Suur Muna».

Söögimajadest ma kirjutasin omal ajal aastakest kuraditosin järjest ega jätka seda kommet siinkohal. Aga. Üks paiga vedajatest, Rauno Schults, mees, kes varem mõõdukat tuntust kogunud kahe pentsiku luuleraamatu ja mõnegi lauluteksti autorina, on astunud uude kvaliteeti ning avaldanud «Suure Muna» sünnist ja edenemisest üliägeda raamatu nimega – üllatus, üllatus - «Suur Muna». Ja see ei ole mingi turundustegu ega retseptiraamat ega suvaline kommertstekst. See on jube vahva lugemine just meie just tänasest tänapäevast. No natuke juba eilsest ja kardetavasti pisut ka homsest.

Võib-olla on «Suur Muna» kõige lõbusam (väike)ettevõtlusõpik üleüldse. Iga optimist, kel kavas mõni kohvik avada, peaks selle läbi lugema. Iga pessimist, kes siukse hullu mõtte juba ette surnuks laidab, võiks «Suurt Muna» tubli kaks korda lugeda. Loodan, et ka tüberavõitu kunded, kes söögimajapidajate ellu tõrvatilku toomas käivad, loevad samuti ning saabuvad edaspidi, meepütike pihus.

Tundkem uhkust inimeste üle, kes meile meie maa kauniskohtades söögielamust pakkuda tahavad, suudavad ja jaksavad. Mingem neile külla ja olgem õnnelikud, et see tõesti võimalik on. Kui kohe ei ole võimalik, viidagu end kurssi ning loetagu raamatut. Elagu Eesti, elagu «Suur Muna»!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles