Kümme raamatusoovitust nüüdiskunsti huvilistele

Copy
Devil Girl ja Anonymous Boh.
Devil Girl ja Anonymous Boh. Foto: Erakogu

Kunstirühmitus Non Grata on aastaid rikastanud kunstielu ja laiendanud nüüdiskunsti piire. Al Paldroki ehk Anonymous Bohi jaoks on loovus kirg ja vajadus luua midagi uut ja enneolematut ning kunstniku jaoks on maailm eksperimentaalne ruum. Loominguline tegevus annab suurepärase vahendi eneseteostuseks nii isiklikult kui ühiskondlikult. Siit leiad 10 raamatut Non Gratalt nüüdiskunsti huvilistele.

«New Non Grata performance bible 2017. Diverse Universe»

Non Grata ja Diverse Universe’i kogumik USA-st, Euroopast, Aasiast. Kirjatükke üle maailma ja palju pilte.

«Mental Discharge: Diaries of Anonymous Boh II»

Anonymous Boh avaldab post-apokalüpsilisi visioone absurdselt mänguliselt piinatud kaleidoskoopilisi maastikutega.

«Non Grata 2. Nähtamatute kunst»

Performance’i piibel, mis sisaldab artikleid ja esseesid Non Gratast, mis on ilmunud üle maailma.

«Non Grata 3. Nähtamatute kunst»

Tegevuskunstipiibel, mis sisaldab Non Grata hullumeelsest tegevuskunstist Euroopas, Ameerikas ja Aasias 2008 - 2011. Sisaldab Anonymous Bohi road-päevikuid tee pealt, hulgaliselt välisautorite (Andre Eric Letourneau, Jonas Stampe, Jonathan Blackwood, Peppe Rosvik, Helja Korshova, John Hancock, Ron Whitehead, Zachary Witthenburg, Carron Little jt.) mitmetel maadel ilmunud artikleid ja esseesid Non Gratast ja kaasaegsest tegevuskunstist, lisaks sellele kodumaised üllitised Raivo Kelomehe, Marian Kivila, Anonymous Bohi ja Ville Karel Viirelaiu sulest.

Kontinentide üleselt toimunud aktsiooniderägastik võtab kokku aastad 2008 – 2011 ja on suurepäraseks õppematerjaliks uusimast uusima performance-kunsti käsiraamatuna.

«ING 1998 – 2009. Pärnu In Graafika Festival»

Festivali käimalükkav idee 1990. aastate teisel poolel oli Pärnus trükkimiskunsti uusimaid saavutusi propageerida – kuna kunstiliik on otseselt seotud tehnilise baasiga, mis tollal arvati eksisteerivat vaid Tallinnas. Samal ajal propageerida ka graafikat, mis kaasaegse kunsti kontekstis kippus ise out olema (sellest ka nimi – IN).

Aastate jooksul on selle festivali raames korduvalt tõestatud, et presside jms puudumine pole suurem takistus siiski graafikaga tegelemiseks. On viljeletud kehatrükki, küpsetusgraafikat, kohvritrükki jne.

2005. aasta festival oli pühendatud isetehtud eksperimentaalsetele trükimasinatele, ja varem eksperimenteeriti nii koopiamasina kui ka kehale põletamisega. Taoline tegevus on muutnud selle kuivaks ja ülimalt igavaks peetud traditsioonilise kunstiliigi loovuse ning eksperimentide paraadiks, kus kunst ulatab oma üle oma alaliikide piiride iseendale käe ja kus kohtuvad lisaks erinevatele põlvkondadele, graafikakoolkondadele ja –tehnikatele ka kõik kaasaegse kunsti liigid – performance, skulptuur, maal, audiovisuaalne kunst, foto ja digitaalsed väljundid. Graafika igipõlised peateemad – joon ja mehhaaniline reprodutseeritavus – on aktuaalsed kõigis kunstiliikides ning võimaldavad loova lähenemise kaudu kõnetada mitte ainult joone- ning trükifänne, vaid kõiki kes tunnevad huvi selle maailma visuaalsete väljundite vastu.

Lisaks Pärnu Nüüdismuusika Päevad 2007 – 2008. Ühendfestivalid In Graafika ja Nüüdismuusika Päevad kui (post)modernistlik kujutava kunsti ja muusika dialoog. Interdistsiplinaarne ühendus läbi muusika, teatri, visuaalsete kunstide, loengute, töötubade, seminaride, näituste ja performance'ite.

«Diverse Universe 2005 – 2009. Performance Explosion»

Diverse Universe Performance Festival on iga-aastane rändav festival, mis ühendab endasse Põhja-, Lõuna-, Ida-, ja Lääne-Euroopa. Festival kaasab üle 200 kunstniku üle maailma ja ühendab 15 linna kümnes riigis. Diverse Universe mastaapsus ja kestvus lubab sügavat ja tähendusrikast risttolmlemist eri rahvustest tegevuskunstnike vahel, mis võimaldab laiendada kaasaegse tegevuskunsti valdkonna piire ja erutada publikut uute teostega, mis on tundlikud, kaasa mõtlema sundivad ja reaktsioonis meie kaasajaga.

«Diverse Universe. Nomadic Performance Tour 2012»

Diverse Universe Performance Festival on iga-aastane rändav festival, mis ühendab endasse Põhja-, Lõuna-, Ida-, ja Lääne-Euroopa. Festival kaasab üle 200 kunstniku üle maailma ja ühendab 15 linna kümnes riigis.

Nomaadinena rändavad tegevuskunstnikud läbi mandri, peatudes – Tallinn, Tartu, Pärnu - Eesti, Riga - Läti, Vilnius, Jonava, Alytus - Leedu, Bialystok - Poola, Praha, Kolin - Tsehhi, Berliin, Leipzig - Saksamaa, Pariis, Toulouse, Marseille, Rennes - Prantsusmaa, Nijmegen, Eindhoven, Rotterdam - Holland, Barcelona, Bilbao - Hispaania, Stockholm - Rootsi, Bergen - Norra, Vaasa, Pori – Soome, London - Inglismaa

Diverse New York kogub kokku live kunsti erilaadsuse Suurest Õunast ja kogu maailmast – Ameerika, Euroopa, Aasia ja Aafrika + Extra Non Grata performance'id ja loengud üle Ameerika ja Kanada.

Metsikud visuaalid, ootamatud tulemused, hullud aktsioonid, poliitilised steitmendid ning veelgi enam!

«Pärnu Vilmi & Fideofestival 1998 – 2010»

Pärnu Filmi- ja Videofestivali käimalükkav idee oli 90ndatel kaotada tollal väga määratletud ja institutsionaalsed piirid filmi- ja videokunsti, narratiivse ja konsteptualismi, proffide ja profaanide ning kunstnike ja kinofriikide vahel. See energeetiline pluralism väikesel territooriumil – hierarhiate ümberlükkamine ja selgeksrääkimine, ühisosa või konfrontatsiooni määratlemine – oli tollasel eesti audiovisuaalmaastikul täiesti enneolematu nähtus ja tekitas tänapäeva olukorrast vaadates üsna uskumatuid reaktsioone. Tema jaoks loodi eesti keelde koguni uus termin – fideofestival.

Pärnu Filmi ja Videofestivali (Vilmi ja Fideofestivali) eesmärk on olnud kaardistada Eesti AV-maastikku meediumiüleselt (film, videokunst, dokumentaal-antropoloogia, virtuaalmeedia) ja esitada sisselõikeid ka mujal maailmas mittekommertsiaalsel eksperimentaaltasandis toimuvasse.

«10 New Commandments», Anonymous Boh

Anonymous Boh võtab ette ja algab algusest, tulles välja uue 10 käsuga (Kaasaegsed Ellujäämise Reeglid). Tänapäeva kaasasegse inimese probleemid on seotud suuresti sellega, et tegutsemisjuhised on 2000 aastat vanad ja "parim enne" ammu möödas. Piibli eeskujul saadab käske visualiseering kirjaoskamatutele, igal juhul annab kunstnik kaasa 100% garantii, et õnne valem töötab, kui käske eranditult ja vastuvaidlematult järgida.

10 käsu visualiseering on tuletatud lõpututest reisidest Nongrata grupiga avatud maastikel, millest on tehtud minimudeleid, ja installatsioonid "Force Majeure", "Extravaganza Shooting", "Beauty of The Car Accident" ja enamgi veel…

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles