Sinijärv soovitab raamatut, mis viib veenvalt teise maailma ega kipu niisama lihtsalt lugejast lahti laskma

Karl Martin Sinijärv
Copy
Foto: Shutterstock

Rahvusraamatukogu kultuurinõunik Karl Martin Sinijärv soovitab lugemiseks Jane Harperi romaani «Kadunud mees».

Jane Harper, «Kadunud mees».
Jane Harper, «Kadunud mees». Foto: Raamat

Ammu pole ette juhtunud raamatut, mis ärataks kusagil sügavas sopis ülesse tolle va lapsepõlvest meenuva seletamatu igatsuse kaugete avaruste järele. Reisiraamatud on toredad ja teaberohked ning eksootilisi paiku vuriseb läbi igast kolmandast loost, aga eesmärgipärane kaugussekutsumine täidab neis oma eesmärki teistmoodi. «Kadunud mehes» tekib kihk avarustesse täiesti omal kombel ja autori vaates võibolla tahtmatultki.

Ma ei taha seda romaani põnevike ega seiklukate sekka paika panna. Ta pole eriti põnev ega eriti seikluslik. Austraalia. Jube suur. Majapidamisvaldus pinna poolest nagu pool Eestit. Poeni või kõrtsini või naabrinigi, kui need lähedal olema juhtuvad, paar tundi, noh, olgu, kuus tundi, autosõitu. Jõuluaeg. Kuumakraade nii nelikümmend viis. Arusaadav, et kõik, mis toimub, toimub jube aeglaselt. Palju ei toimugi. Aeg-ajalt ilmneb, et kunagi võib-olla midagi toimus. Kui toimus. Räägitakse vähe. Tegutsetakse veel vähem. Kuum on. Sahvrid (vabandust, külmkambrid) on pilgeni täis. Võib ju tulla ka üleujutus. Kuskil keset kõrbe on kilomeetri jagu paremat asfalti, et arstide lennuk tarvidusel tulla saaks. Nii poolteise tuhande kilomeetri tagant. Siis läheb veel natuke aeglasemaks. Jah, keegi on surnud ka. Täitsa tavalisel kombel. Ja nii edasi. Ja nii edasi.

Palju edasi ei saa rääkida, muidu ei oleks põnev. Sest miskipärast on põnev kõigele vaatamata. Ja see hõngus ja tolm ja päikene hakkavad üha enam mõjuma. See raamat on pisut nagu maal. Jah, üks oluline maal on seal isegi olemas. Lisaks kulgeb ka sündmustik maal mis maal, ja et lõppeks jõuavad asjalood alati inimesteni ja nende sisesoppideni välja, võiks seesugused juhtumused juhtuda ükskõik kus maal. Isegi meie maal. Võtke aega ja lugege. Üks noist raamatuist, mis viivad veenvalt teise maailma ega kipu niisama lihtsalt lugejast lahti laskma.

Võib hoida ajaks, mil meil siin ilmad külmaks kisuvad, saab suurema kontrasti. Kuum tükk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles