Kai Aareleid esitleb uut romaani «Vaikne ookean»

Linda Pärn
, raamatuportaali toimetaja
Copy
Kai Aareleid.
Kai Aareleid. Foto: Tomi Kontio

Kirjanik Kai Aareleid esitleb 11. septembril kell 12 Kirjandustänava festivalil Koidula tänaval Kirjastuste Liidu telgis uut romaani «Vaikne ookean». Autoriga vestleb Krista Kaer.

𝑂𝑛 𝑛𝑖𝑖 𝑝𝑎𝑙𝑗𝑢, 𝑚𝑖𝑑𝑎 𝑚𝑒 𝑜𝑚𝑎 𝑣𝑎𝑛𝑒𝑚𝑎𝑡𝑒𝑠𝑡 𝑒𝑖 𝑡𝑒𝑎. 𝑂𝑛 𝑛𝑖𝑖 𝑝𝑎𝑙𝑗𝑢, 𝑚𝑖𝑑𝑎 𝑛𝑎𝑑 𝑒𝑖 𝑡𝑒𝑎, 𝑒𝑡 𝑚𝑒 𝑡𝑒𝑎𝑚𝑒.
 
2010. aasta. Mehe ja lapsega Neevalinnas elav Stella näeb kogemata pealt, kuidas talle külla sõitnud ema saab kokku mehega, kes tundub ähmaselt tuttav. Pilthaaval hakkavad Stella peas hargnema mälestused lapsepõlvest ja noorusest 1970. ja 1980. aastate Eestis, aga ka stseenid ema ja isa abielust, mille sile pind lasi toona ainult aimata, mis võib peituda sügavamal. Samal ajal püüab Stella lahendada omaenda kreeni kiskuva abielu võrrandit. Tema mehe Andersi ammune kirg on hispaanlaste esimene avastusretk Vaikse ookeani äärde. Omamoodi vaikse ookeani kaldal on elanud ka nemad kaks. Ookean ühendab motiivina kõiki romaani lugusid, kus petlikult tüüne pinna alt võib paljastuda terve mahavaikitud elu oma hoovuste, süvikute ja hiidlainetega.
Kai Aareleid, «Vaikne ookean».
Kai Aareleid, «Vaikne ookean». Foto: Raamat
 
𝑂𝑙𝑒𝑛 𝑡𝑒𝑖𝑛𝑢𝑑 𝑠𝑒𝑑𝑎, 𝑚𝑖𝑙𝑙𝑒𝑘𝑠 𝑚𝑖𝑛𝑑 𝑜𝑛 𝑘𝑢𝑡𝑠𝑢𝑡𝑢𝑑, 𝑗𝑎 𝑛𝑖𝑖 𝑠𝑒𝑒 𝑘𝑜𝑟𝑑 𝑜𝑛, 𝑒𝑡 𝑘𝑖𝑟𝑗𝑢𝑡𝑎𝑗𝑎 𝑗𝑎̈𝑎̈𝑏 𝑖𝑘𝑘𝑎 𝑠𝑢̈𝑢̈𝑑𝑖. 𝐴𝑙𝑎𝑡𝑖 𝑙𝑒𝑖𝑑𝑢𝑏 𝑘𝑒𝑒𝑔𝑖, 𝑘𝑒𝑠 𝑡𝑎ℎ𝑎𝑘𝑠, 𝑒𝑡 𝑘𝑖𝑟𝑗𝑎 𝑜𝑙𝑒𝑘𝑠 𝑝𝑎𝑛𝑑𝑢𝑑 𝑚𝑜̃𝑛𝑖 𝑡𝑒𝑖𝑛𝑒 𝑣𝑒𝑟𝑠𝑖𝑜𝑜𝑛 𝑡𝑜̃𝑒𝑠𝑡 𝑣𝑜̃𝑖 – 𝑛𝑎𝑔𝑢 𝑎𝑗𝑎𝑙𝑢𝑔𝑢 𝑚𝑒𝑖𝑙𝑒 𝑛𝑎̈𝑖𝑡𝑎𝑏 – 𝑢̈𝑙𝑑𝑠𝑒 𝑚𝑖𝑡𝑡𝑒 𝑚𝑖𝑑𝑎𝑔𝑖. 𝑀𝑒 𝑘𝑜̃𝑖𝑘 𝑜𝑙𝑒𝑚𝑒 𝑣𝑜̃𝑖𝑑𝑒𝑙𝑛𝑢𝑑 𝑗𝑎 𝑚𝑎̈𝑠𝑠𝑎𝑛𝑢𝑑, 𝑖𝑔𝑎𝑢̈𝑘𝑠 𝑜𝑚𝑎 𝑟𝑒𝑙𝑣𝑎𝑔𝑎, 𝑗𝑎 𝑣𝑎̈ℎ𝑒𝑚𝑎𝑙𝑡 𝑠𝑒𝑙𝑙𝑒𝑠 𝑡𝑢𝑙𝑒𝑏 𝑚𝑒𝑖𝑒 𝑘𝑜ℎ𝑡𝑢𝑚𝑜̃𝑖𝑠𝑡𝑗𝑎𝑡𝑒𝑙𝑒 𝑎𝑢 𝑎𝑛𝑑𝑎, 𝑒𝑡 𝑛𝑎𝑑 𝑜𝑛 𝑜̃𝑖𝑔𝑒𝑠𝑡𝑖 𝑡𝑎𝑖𝑏𝑎𝑛𝑢𝑑: 𝑚𝑖𝑡𝑡𝑒 𝑚𝑜̃𝑜̃𝑘 𝑒𝑖 𝑜𝑙𝑒 𝑘𝑜̃𝑖𝑔𝑒 𝑜ℎ𝑡𝑙𝑖𝑘𝑢𝑚, 𝑣𝑎𝑖𝑑 𝑠𝑜̃𝑛𝑎.
 
Kai Aareleid on saatnud maailma neli last, kolm romaani, kaks luulekogu, ühe novellikogu ning arvukalt ilukirjandustõlkeid hispaania ja soome keelest. Varrakus on varem ilmunud romaanid «Vene veri» (2011) ja «Linnade põletamine» (2016), ning novellikogu «Salaelud» (2018). Mitmesse keelde tõlgitud romaani «Linnade põletamine» ainetel kirjutatud näidend esietendus Eesti Draamateatris 2019.
 
NB! Koidula tänaval on liikumine festivali ajal piirangutevaba. Piirangud kehtivad aga Terviseameti nõudel telkides ja hoovides toimuvatel kellaajalistel sündmustel telgi sees ja hoovis viibijatele. Telgis/hoovis toimuval sündmusel osalemiseks palume hankida endale käepael tänava otstes asuvatest registreerimistelkidest. Käepaela saab tasuta COVID tõendi esitamisel (käepaela ei vaja alla 18-aastased ja erivajadustega inimesed).
Rohkem infot leiad siit!
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles