Maaülikool sai uuenenud kõrgkooliõpiku karjandustehnikast

BNS
Copy
Lehmad.
Lehmad. Foto: Dmitri Kotjuh

Äsja ilmus Eesti Maaülikoolis uus kõrgkooliõpik, mis võtab luubi alla tänapäeva karjandustehnika.

Koos inimeste heaolu tõusuga on muutunud ka olukord loomakasvatuses: toodangumahtudest vaat et olulisemakski on tõusnud loomade heaolu, nõuded toidule ja keskkonnale.

Muutustega peab kaasas käima ka põllumajandusõpe ning vajalik õppematerjal, mistõttu ilmus Eesti Maaülikoolis kõrgkooliõpik «Põllumajandustehnika 2. osa Karjandustehnika». See on järg 2015. aastal ilmunud õpikule «Põllumajandustehnika 1. osa Põllundusmasinad», mille koostas professor Jüri Olt. Eelmine temaatiline õpik, professor Vambola Veinla «Farmide mehhaniseerimine», ilmus aastal 1987.

«Põllumajandustehnika 2. osa Karjandustehnika» autoriteks on biotehniliste süsteemide dotsent Arvo Leola, füüsilise ergonoomika vanemlektor Märt Reinvee, farmitehnika ja tööohutuse lektor Taavi Leola, Matis Luik ning Läti Põllumajandusülikooli emeriitprofessor Juris Priekulis. Õpiku valmimisse andsid panuse retsensendid Allan Kaasik ja Väino Poikalainen ning 2020/2021. õppeaastal sunnitud distantsõppel olnud tootmistehnika, maaehituse ja loomakasvatuse erialade üliõpilaste tähelepanekud.

Teos käsitleb uuenenud võimalusi ja nõudeid ning inimtööjõu defitsiiti. Võimalike lahendustena analüüsitakse karja täppispidamise, elektroonika ja digitehnoloogia ning robotite võimalusi.

Õpik koosneb seitsmest peatükist, mis peamiselt keskenduvad veisekasvatuse tehnikale ja tehnoloogiatele. See on mõeldud kasutamiseks bakalaureuse-, magistri- ja doktoriastme üliõpilastele. Materjali koostamist toetas haridus- ja teadusministeerium läbi riikliku programmi «Eestikeelsed kõrgkooliõpikud».

Õpik on vabalt kättesaadav Eesti Maaülikooli digitaalarhiivis ja trükitud õpikuga saab tutvuda EMÜ tehnikamajas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles