7 noorteromaani, mis avavad nii kiusaja kui kiusatava maailmapilti

Copy
Foto: Shutterstock

Kas teadsid, et kuni 20 protsenti algkooli õpilastest ja kuni 10 protsenti keskastme õpilastest kannatavad süsteemse kiusamise all? Paraku on ühismeedia pealetung teinud võitluse koolikisuamise vastu veelgi keerulisemaks, setst nutiseadmeid kasutades ei ole ohver ka kodus kiusamise eest kaitstud.

Kiusamine puudutab ka pealtvaatajaid ehk teisisõnu ei jäta see puudtamata ühtki noort. Seetõttu pole ime, et koolikius on sageli teemaks ka noorteromaanides, tänu millele on lapsel võimalik probleemi ulatust paremini mõista, ekaalastest rohkem aru saada ja loodetavasti ka oma panus anda kiusamise ennetamiseks.

Siin on mõned head raamatud, mis koolikiusamist vähemal või rohkemal määral käsitlevad. Lisaks on need lihtsalt head raamatud, mille lugemine rikastab noorte maailmapilti.

Jana Maasik, «Enne lõppu».
Jana Maasik, «Enne lõppu». Foto: Raamat

1. «Enne lõppu»

Jana Maasik

Kirjastus Tänapäev

2020

Klassivend ütleb tema kohta «vaikne vaatleja». Katrina ise peab end kõrvalseisjaks. Kuid kunagi tahtis ta meeleheitlikult kuhugi kuuluda. Mida selline soov endaga kaasa toob, kas lõpupeol juhtunut ajendas juhus, aastaid tagasi külvatud vaen või esmapilgul pisiasi nagu näiteks üks kollane jope, rullub lahti noorteromaanis «Enne lõppu». See on ühe täiesti tavalise gümnaasiumi abiturientide lugu ühe traagilise sündmuse eel ja järel.

Romaan «Enne lõppu» on Eesti Lastekirjanduse Keskuse ja kirjastuse Tänapäev 2020. aasta noorteromaani konkursi võitja.

***

R. J. Palacio, «Ime».
R. J. Palacio, «Ime». Foto: Raamat

2. «Ime»

R. J. Palacio

Tõlkinud Hels Hinrikson

Kirjastus Hea Lugu

2014/2020

August (Auggie) Pullman sündis moondunud näoga, mistõttu ta ei ole seni tavakoolis käinud. Nüüd läheb ta Beecheri erakooli viiendasse klassi ja kui teie olete kunagi koolis uus laps olnud, siis teate, kui raske see võib olla. Auggie on lihtsalt üks tavaline poiss, kellel on ebatavaline nägu. Aga kas ta suudab oma uusi klassikaaslasi veenda, et välimusele vaatamata on ta täpselt samasugune nagu nemad?

USA autor R. J. Palacio on kirjutanud moodsa klassika – humoorika, tujutõstva ja uskumatult liigutava romaani, mida ühe hooga läbi lugeda, teistele edasi anda ja tükk aega pärast viimase lehekülje lugemist mäletada.

«Ime» püsis pikka aega New York Timesi raamatumüügi edetabelis esikohal ning on tõlgitud enam kui 30 keelde.

***

Ene Sepp, «Lumelinnu surm».
Ene Sepp, «Lumelinnu surm». Foto: Raamat

3. «Lumelinnu surm»

Ene Sepp

Kirjastus Eesti Raamat

2020

«Lumelinnu surm» räägib sõpradest lahku kasvamise valusa loo. Pärast sõbrannade ärakolimist püüab 14-aastane Isabel sõprust igati alal hoida, kuid see ei tundu sõbrannadele eriti korda minevat. Nagu ka kiuslikele klassikaaslastele ja pealiskaudsetele õpetajatele. Asja ei tee sugugi paremaks see, et oma lastelt aina saavutusi ootavad vanemad Isabeli pidevalt tema õega võrdlevad. Too on kõike seda, mida Isabel ei ole – Preili Perfektne. Isabel jääb oma mõtete ja tunnetega täiesti üksi. Kellelegi ei lähe see korda, keegi ei hooli ... Või siiski? Oma muresid foorumi püsiasukatele usaldades hakkab tüdruk uue pilguga nägema seda, mida ta seni on iseenesestmõistetavaks pidanud. Selgub, et sõprusel on mitu nägu ja et toetust võib leida sealt, kust seda oodatagi ei oska.

«Lumelinnu surm» on Ene Sepa üheksas romaan. Mitmed tema varasemad teosed on saanud auhindu Eesti Lastekirjanduse Keskuse ja kirjastuse Tänapäev korraldatud noorteromaani võistlusel. Romaan «Taeva tühjad tribüünid» pälvis Lastekaitse Liidu ja Eesti Lastekirjanduse Keskuse tunnustuse Hea Noorteraamat 2018.

***

Kaia Raudsepp, «Nähtamatu tüdruk».
Kaia Raudsepp, «Nähtamatu tüdruk». Foto: Varrak

4. «Nähtamatu tüdruk»

Kaia Raudsepp

Kirjastus Varrak

2020

Lena on abiturient, kes armastab numbreid, mitte tähti. Üksindust, mitte sõprust. Vähemalt üritab ta end selles veenda. Ta peab end nähtamatuks tüdrukuks, kes ei väärigi sõpru. Miks keegi peaks tahtma olla sõber kellegagi, kes saab vaevu sõna suust? Kuni Lena kohtab üht noormeest ja tema senine arusaam elust lööb vankuma. Miks poiss temaga räägib? Mida sõprus tähendab? Kas temal, Lenal, on üldse kedagi vaja? Lena asub vastuseid otsima, aga kas kõigile küsimustele leidubki vastuseid?

Kaia Raudsepp on sündinud 1995. aastal Võrumaal. 2018. Aastal lõpetas ta Tartu Ülikooli infokorralduse eriala, spetsialiseerudes raamatukogundusele. Praegu elab Tartus ja töötab tugiisikuna. «Nähtamatu tüdruk» on tema esikromaan.

***

Silvia Rannamaa, «Kadri».
Silvia Rannamaa, «Kadri». Foto: Raamat

5. «Kadri»

Silvia Rannamaa

TEA kirjastus

1959

Kadri elu pole just kõige päikeselisem. Tema karakteri kaudu avaneb vastuoluline, probleemiderohke tegelikkus, kus sõbraliku ja lahke loomuga tüdrukul juhtub olema ka ilusamaid ja lootusrikkamaid hetki. Kadri muudab oma sooja südame ja mõistva hoiakuga nii enese kui oma lähedaste elu helgemaks.

«Kadri» ilmus esmakordselt 1959. aastal, selle järg «Kasuema» 1963. aastal. Mõlemad jutustused on olnud pikka aega menukad, «Kadrist» on ilmunud ligi kümmekond trükki.

***

Liina Vagula, «Täiusliku elu hind».
Liina Vagula, «Täiusliku elu hind». Foto: Raamat

6. «Täiusliku elu hind»

Liina Vagula

Kirjastus Tänapäev

2021

Carolin ärkab võõras ja veidras ümbruses, kopituslõhnalises toas, mis on pärit kui eelmisest sajandist. Esiteks on vaja muidugi nuputada plaan, kuidas vabadusse pääseda. Kuna see aga lihtsalt ei lähe, on neiul aega mõelda muule: kes on ta vangistaja? miks ta siin on?

Sellele viimasele küsimusele vastust otsides satub Carolin vihjetele, mis viivad ta minevikku ja löövad mõrad tema seni nii täiuslikku maailma.

Noorteromaan «Täiusliku elu hind» märgiti ära kirjastuse Tänapäev ja Eesti Lastekirjanduse Keskuse 2020. aasta noorteromaanivõistlusel.

***

Merilin-Paas Loeza, «Mida silmad ei näe».
Merilin-Paas Loeza, «Mida silmad ei näe». Foto: Raamat

7. «Mida silmad ei näe»

Merilin-Paas Loeza

Hanneli on noor lootustandev pianist. Pärast traagilist õnnetust, mille tagajärjel sureb tüdruku ema ja isa otsustab kolida väikesesse Tuhakõrve linnakesse, tundub Hannelile, et ta on pidanud loobuma kõigest. Seetõttu otsustab ta loobuda ka muusikast. Läbi isiklike väljakutsete, eneseleidmise ja traumast tasapisi ülesaamise hakkab Hanneli märkama enda ümber teisi, kes abi vajavad, ja leiab uuesti tee muusika juurde.

Merilin Paas-Loeza noorteromaan «Mida silmad ei näe» pälvis kirjastuse Tänapäev ja Eesti Lastekirjanduse Keskuse 2020. aasta noorteromaanivõistlusel ühe kahest välja antud III kohast.

***

Aita koos Apolloga Eesti koolid kiusamisvabaks!

Igale lapsele ei ole koolialgus oodatud rõõmupäev. Aga koos saame aidata Eesti koolid kiusamisvabaks! Septembikuus on Apollos pildil hoolivus. Pöörame tähelepanu päriselt olulistele teemadele. Apollo hoolib kampaaniast leiad Sina häid pakkumisi keskkonna, tervise, laste ja teadmiste teemadel ja igalt ostult läheb 2 protsenti Kiusamisvaba kooli toetuseks. Vaata lähemalt siit!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles