Nicaraguas võeti kinni tuntud kirjanik ja Ortega rivaal Sergio Ramírez

BNS
Copy
Sergio Ramírez.
Sergio Ramírez. Foto: Juan Mabromata/AP/Scanpix

Nicaragua prokuratuur lasi kolmapäeval vahistada president Daniel Ortega endise abi kirjanik Sergio Ramíreze.

Ramírez võitis 2017. aastal hispaaniakeelse maailma kõige prestiižsema Cervantese kirjandusauhinna.

Ramírezt süüdistatakse «viha õhutamises» ja «konspiratsioonis», need on süüdistused, mida on korduvalt kasutatud novembris toimuvatel presidendivalimistel Ortega vastu kandideerida kavatsenud kandidaatide vahistamisel.

Ramírezt süüdistatakse ka raha saamises Violeta Barrios Chamorro sihtasutuselt, mida süüdistatakse rahapesus ja riikliku sõltumatuse õõnestamises.

Ramírez läks 1995. aastal tülli Ortega Sandinista erakonnaga ning süüdistus esitati talle teisipäeval.

Juunis lahkus Ramírez riigis, olles olnud tunnistajaks kohtuasjas Chamorro sihtasutuse vastu.

Ramírezt süüdistatakse ka raha saamises Luisa Mercado sihtasutuselt, see on kultuuriorganisatsioon, mida prokuratuur süüdistab riigi «destabiliseerimise» katses.

78-aastane Ramírez oli 1979 aastal võimule tulnud Sandinista valitsuse liige ning Ortega esimesel ametiajal aastatel 1985-1990 riigi asepresident.

Nicaragua võimud on detsembris parlamendis vastu võetud seaduse alusel esitanud süüdistused riigivastases vandenõus 34 Ortega poliitilisele oponendile, nende hulgas ka seitsmele võimalikule kandidaadile novembrikuistel presidendivalimistel.

Ramírez on kuulsa romaani «Jumalik karistus» autor ning võitis romaani «Margarita, kui kaunis on meri» eest aastal 1998 ka Alfaguara auhinna.

Presidendivalimisteni on jäänud vaid kaks kuud ning võimud on alustanud menetlust 20 poliitilise vastase, sealhulgas ka viie võimaliku rivaali vastu presidendivalimistel. Nende hulgas on ka Cristiana Chamorro, kes on oma ema järgi nimetatud Chamorro sihtasutuse esinaine.

Chamorro ema võitis Ortegat 1990. aasta presidendivalimistel. Seejärel võitis praegu 75-aastane Ortega taas 2007. aasta presidendivalimised.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles