Prima Vista venekeelne programm paneb kõlama nii luule, proosa kui muusika

Copy
Igor Kotjuh.
Igor Kotjuh. Foto: Jaanus Lensment

Prima Vista venekeelne programm paneb kõlama nii luule, proosa kui muusika, uurib kodulugu ja vanausuliste maailma.

Tänavu osutab Prima Vista erilist tähelepanu kohalikele autoritele, kes kirjutavad vene keeles. Kõigepealt on festivali meeskonnal soov tutvustada publikule autoreid, kes said kevadel 2021 Eesti Kultuurkapitali venekeelse autori kirjandusauhindade võitjateks. Laureaatideks osutusid Igor Kotjuh teosega «The Isolation Tapes: Стихотворения и заметки» («The Isolation Tapes: Luuletused ja märkmed») ning Jelena Skulskaja teostega «Мой ненаглядный друг» («Mu armas sõber») ja «После четвертого сюжета» («Pärast neljandat süžeed»), mis ilmusid ajakirjas Zvezda (2020, nr 6 ja 8). Kirjanikel on Prima Vistal autoriõhtud: Igor Kotjuh esineb 22. septembril TÜ raamatukogus ja Jelena Skulskaja koos oma teatraalse stuudioga «Poeetiline sõpruskond» Tartu Linnamuuseumis 23. septembril. Lisaks saab Igor Kotjuhiga kohtuda tema Luulekojas, kus igaüks võib õppida kirjutama luuletusi nii eesti kui vene keeles. Skulskaja esineb festivalil ka moderaatori rollis kohtumisel Vene kirjaniku Viktor Šenderovitšiga.

Eesti Kultuurkapitali auhinna nominendiks oli sel kevadel ka Ida-Virumaal elav poetess Larissa Joonas, kelle luuletused on eesti publikule juba hästi tuntud tänu Aare Pilve säravale tõlkele. Kohtumine Larissa Joonasega toimub 23. septembril Linnamuuseumis.

Juba esmaspäeval, 20. septembril toimub Prima Vistal traditsiooniline Eesti vene autorite õhtu, kus kõlavad nii luule ja proosa kui ka muusika. Õhtu on pühendatud Jaan Kaplinskile.

Prima Vista selle aasta teema «Väike maailm» ei saanud kõrvale jätta meie Eesti vanausuliste väikest ja põnevat maailma. Sellest saab rohkem teada kohtumisel kirjaniku, graafilise disaineri, ikoonimaalija, vanausuliste ajaloo ja kultuuriuurimuste autori Pavel Varuniniga TÜ raamatukogus. Lisaks tutvustab Pavel Varunin tema poolt puidust meisterdatud trükipressi, mis jäljendab üsna täpselt Gutenbergi ajastu (15. saj.) trükimasinaid. Trükipress tuuakse Peipsimaalt TÜ raamatukokku reedel 24. septembril. Igaüks saab tutvuda esitrükkalite kunstiga ja Pavel Varunini juhtimisel ise trükkida viirusevastase luboki.

Prima Vista venekeelne programm on alati soosinud koduloo uurijaid ja kirjandusuurimuste harrastajaid. 23. septembril toimub Linnamuuseumis loeng intrigeerival teemal «Kas Katarina I oli pärit Dorpatist?». Lektoriks on Igor Rozenfeldt, keda tartlased tunnevad ka kui vene raamatu kaupluse «Kripta» omanikku. Küsimusi esitab TÜ vene kirjanduse lektor Roman Voitehhovitš.

Vene programmi väliskülaline sel aastal on opositsiooniline vene ühiskonnategelane, kirjanik, liberaalne ajakirjanik ja tunnustatud satiirik Viktor Šenderovitš Moskvast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles