Kes õigupoolest on Venemaa juhtiv opositsiooniliider Aleksei Navalnõi? (1)

Copy
Aleksei Navalnõi.
Aleksei Navalnõi. Foto: Shamil Zhumatov/Reuters/Scanpix

Kirjastuselt Paradiis on ilmunud Pavel Goldbachi raamat «Mister Navalnõi», mis vaatleb Aleksei Navalnõi tõusu Venemaa poliitilisele areenile ja viimase kolmekümne aasta sündmusi poliitlaval.

Pavel Goldbach, «Mister Navalnõi».
Pavel Goldbach, «Mister Navalnõi». Foto: Raamat

Tavapäraselt kajastavad eesti keeles ilmuvad raamatud Lenini ja Stalini ajastut või poststalinismi järgset aega, kuid vähem on kättesaadavad materjalid, mis puudutavad kaasaegset Venemaad. Raamat «Mister Navalnõi» täidab selle tühimiku ja vaatleb müstilist Venemaad nii öelda Aleksei Navalnõi võtmes. Aleksei Navalnõi on lääne silmis tõusnud Venemaa opositsiooni liidriks. Samal ajal on Vene meedias tituleeritud teda interneti-killeriks, blogijaks ja ebaõnnestunud poliitikuks, kes pole suutnud tõusta isegi riigiduuma saadikuks.

Aleksei Navalnõi sündis 4. juunil 1976 Odintsovo rajoonis, Moskva oblastis ja ta noorus möödus Moskva-lähedastes ühetaolistes sõjaväelinnakutes ja Tšornobõli kandis maal vanaema juures – kuni selle kevadeni, mil seal käis suur pauk. Siis tulid pioneerilaagrid ja sambotrenn. Kui ta tööjõuturule jõudis oli esimene ümberjagamine möödas ja alanud oli krahh.

«Minusugustele turufundamentalistidele tundus, et meist kõigist saavad miljonärid. Kõik mõtlesid: kuna meie oleme nii targad, siis rikastume väga kiiresti. Alates kolmandast kursusest hakkasin tööle juristina erinevates kohtades. Millegipärast tundus see mulle ebahuvitav: istute ja nihutate pabereid, sellal kui teid ümbritsevad inimesed ajavad kokku oma esimest miljardit. Kuid äkki märkasin, et rikkaks saavad vaid need, kes on kuidagi võimuga seotud,» kurtis Navalnõi tunnistades, et tema põlvkonnal ei olnud mingeid võimalusi.

Venemaa eksperdi Pavel Goldbachi raamat «Mister Navalnõi» avab kangelase tausta eesti lugejale.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles