Harjumused on õpitud! Kuidas ümber õppida?

Copy
Foto: Shutterstock

Darren Hardy «Liitvõimendus. Sinu sissetulekute, elu ja edu taaskäivitaja» on käsiraamat, mis õpetab, kuidas liitvõimenduse süsteem omaks võtta, kuidas seda kontrollida, juhtida ning oma vajaduste ja soovide järgi kujundada. Avaldame raamatust katkendi, mis räägib harjumustest ja nõuandeid halbade harjumuste kõrvaldamiseks.

Harjumused on õpitud

Harjumused on õpitud. Seetõttu saab neid ka unustada. Kui tahad elus täiesti uude suunda purjetada, pead esmalt välja tõmbama halbade harjumuste ankrud, mis on sind allapoole tõmmanud.

Selgita välja, mis sind sütitab

Vaata oma halbade harjumuste nimekirja. Püüa iga harjumuse puhul välja mõelda ja pane kirja, mida seda esile kutsub. Juba ainuüksi see tegevus avardab teadlikkust märkimisväärselt.

Kord majja

Darren Hardy, «Liitvõimendus».
Darren Hardy, «Liitvõimendus». Foto: Raamat

Hakka aga nühkima! Nii otsesõnu kui ka näitlikustavalt. Kui tahad joomisest lahti saada, siis eemalda kodust iga väiksemgi tilk alkoholi. Kui tahad õhtust televiisori vaatamist vähendada, siis loobu kaabeltelevisioonist, Netflixist või teistest vaatamisvõimalustest. Kui tahad kulutusi kärpida, võta endale üks õhtu ja lõpeta ära kõik kataloogi- ja muud müügipakkumised, mis su postkasti või e-kirjadena saabuvad. Kui tahad tervislikumalt sööma hakata, viska kappidest kõik jama minema, lõpeta ka poest rämpstoidu ostmine. Loobu sellest, mis soodustab halbu harjumusi.

Vaheta need välja

Vaata uuesti oma halbade harjumuste nimekirja. Kuidas tuleks neid muuta, et need ei oleks enam nii kahjulikud? Äkki õnnestub need tervislikumate vastu vahetada või loobuda neist sootuks? Kui juba, siis igaveseks. Mängi selle mõttega ja arutle endamisi, milliseid harjumusi saad asendada, ära lõpetada või välja vahetada.

Alusta tasa ja targu

Mõnda pikaaegset ning sügavale juurdunud harjumust on võibolla mõistlikum lahti harutada väikeste sammude haaval. Võibolla oled kulutanud nende harjumuste kordamiseks, juurdumiseks ja tugevdamiseks kümneid aastaid, mistõttu on arukas endale veidi rohkem aega anda, et neist jagu saada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles